VREMENSKA

Močni nalivi vse do sobote, pazite se plazenja tal

Objavljeno 11. september 2014 23.29 | Posodobljeno 12. september 2014 00.45 | Piše: STA, Mo. S.

Obstoječe plazove sicer sanirajo, a obstaja nevarnost nastanka novih.

LJUBLJANA – Obilno deževje še vedno povzroča težave. Vremenoslovci opozarjajo, da bo pogosto deževalo do vključno sobote. Predvsem v južni, osrednji in vzhodni Sloveniji bodo v prihodnjih dneh močneje narasli nekateri vodotoki. 

Spali bodo pri sorodnikih

Plaz, ki se je v torek utrgal v Skornem pri Šoštanju, sicer še vedno ogroža tri od petih hiš, zato so se stanovalci izselili, v drugi dve hiši pa bi se sicer lahko vrnili, a so se odločili počakati še nekaj dni, poroča Televizija Slovenija. Gasilci so razmočen teren sicer začasno zaščitili, vendar bi se ob močnejšem dežju lahko sprožil tudi nov plaz. Območje pregledujejo geologi, družine iz najbolj ogroženih hiš pa bodo tudi to noč morale prespati pri sorodnikih, pa poroča Pop TV. Ob tem dodajajo, da so delavci z dvorišča ene od tamkajšnjih družin odpeljali več kot 100 kamionov blata, kamenja in polomljenih dreves. Družina je ključe nadomestnega stanovanja že dobila.

Tudi v Štravberku pri Otočcu v novomeški občini, kjer je močno deževje v sredo sprožilo večji zemeljski plaz, ki se je utrgal približno 300 metrov nad stanovanjsko hišo, že sanirajo posledice plazu. Stanovalci živijo pri bližnjih sorodnikih, danes pa so jih obiskali tudi predstavniki območnega Rdečega križa. Po besedah poveljnika regijske Civilne zaščite (CZ) za Dolenjsko in Belo krajino Klemna Goršeta plaz še ni stabilen, vendarle pa se počasi umirja. Ustrezne službe skrbijo za njegovo odvodnjavanje, nadzor nad stanjem pa je prevzel CZ Mestne občine Novo mesto.

Plazovi se še kar prožijo

S spletne strani Uprave RS za zaščito in reševanje je razvidno, da se je okoli 18.30 sprožil manjši zemeljski plaz v Škalcah pri Slovenskih Konjicah. Zemeljski plaz se je okoli 19. ure sprožil tudi v Brodnicah pri Rimskih Toplicah.

Še bo padalo, reke bodo naraščale

Na Agenciji RS za okolje (Arso) opozarjajo, da do večera in v prvem delu noči na petek lahko ob močnejših nalivih hitro narastejo manjši vodotoki in hudourniki po vsej Sloveniji. Predvidoma v noči na soboto in v soboto čez dan bodo reke predvsem na vzhodu in jugu države ponovno začele naraščati. Na teh območjih so možna razlivanja. Pogosto bo deževalo vse do sobote.

Deli s prijatelji