MEŠANI ODZIVI

»Močne liberalne kandidatke« ne čaka nič dobrega?

Objavljeno 10. oktober 2014 19.19 | Posodobljeno 10. oktober 2014 19.24 | Piše: Mo. S.

Vlada za evropsko komisarko predlaga Violeto Bulc, nekateri pa pravijo, da je odločitev pri njih pustila grenak priokus.

Violeta Bulc.

LJUBLJANA – Na odločitev vlade, da za evropsko komisarko predlaga ministrico Violeto Bulc, prihajajo različni odzivi. Med prvimi se je oglasil zunanji minister Karl Erjavec, ki ga med drugim moti, da »nima nobenih političnih izkušenj razen 14-dnevnega ministrovanja«, o čemer smo že poročali.image

Odločitev ni najbolj pogodu niti koalicijski partnerici SD, ki je od vsega začetka na komisarskem mestu želela videti evropsko poslanko Tanjo Fajon. Kmetijski minister Dejan Židan je nad današnjim sklepom neprijetno presenečen, saj, kot pravi, ni bilo resnega poskusa, da bi se koalicijsko dogovorili glede imena. »Mi iz tega ne bomo delali vladne krize, je pa bila to napačna odločitev,« je poudaril v izjavi za medije in dodal, da je odločitev stranke SMC pri njem pustila grenak priokus. Vsakršne grožnje z odstopi na seji vlade je zanikal, upa pa, da Bulčeva ne bo doživela podobne usode kot Alenka Bratušek.

V Združeni levici (ZL) ob tem opozarjajo na »nedemokratičen način izbiranja komisarskega kandidata iz Slovenije«. Pravijo tudi, da niti ni pomembno, koga v Bruselj pošljemo, bo pa moral ta človek slediti politikam, ki jih je EU že začrtala. »To pa sta poglabljanje prostega trga in uničevanje javnega dobrega,« je za STA povedal poslanec ZL Miha Kordiš.

ZaAB: Nič dobrega je ne čaka

V ZaAB so novi kandidatki zaželeli veliko sreče, saj jo bo »glede na razprtije, ki kar ne nehajo«, gotovo potrebovala. V stranki Bratuškove so za STA napovedali, da Bulčeve ne čaka nič dobrega, sploh če sta si poslanski skupini Evropske ljudske stranke (EPP) in socialistov (S&D) v Evropskem parlamentu pod mizo že razdelili komisarska mesta.

Jože Tanko, vodja poslanske skupine SDS, pa meni, da je današnja odločitev vlade nadaljevanje tega, kar se je zgodilo pri prejšnji vladi, »ko vlada ob izrazitem nesoglasju z negativno podporo pošilja v Bruselj nekoga, ki niti za domače vladne kroge ni sprejemljiv«. Poudaril je še, da Bulčeve sploh ne pozna, razen s kratkega zaslišanja v državnem zboru (DZ). 

Kaj pravijo slovenski evropski poslanci?

Milan Zver (EPP/SDS) meni, da »gre za še en problematičen postopek imenovanja in da odločitev vlade ni dobra«. Dodaja, da se Cerar o predlogu ni posvetoval z opozicijskimi strankami, ki so zmagale na evropskih volitvah, in je tako pokazal, da ne upošteva volje volivcev. »Kandidatka ne izkazuje ustreznih delovnih kompetenc in političnih izkušenj, ki bi zagotavljale, da bo uspešno opravila zaslišanje v Evropskem parlamentu in da bo kasneje zadovoljivo vodila ponujeni resor. Vse to je posledica specifične situacije v Sloveniji, kjer se čez noč pojavljajo nove politične stranke z neizkušenimi kadri, ki prevzemajo najodgovornejše funkcije doma in v tujini.«

Njegova strankarska kolegica Romana Tomc je poudarila, da je bila odločitev o imenovanju komisarske kandidatke v rokah vlade, ki za to prevzema vso odgovornost. Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem) pa je zapisal, da je »očitno tudi odločitev te vlade glede predloga za kandidatko za komisarko pritegnila kar nekaj pozornosti. O ustreznosti te odločitve pa bodo na koncu odločali pristojni odbori Evropskega parlamenta.«

Tanja Fajon (S&D/SD) odločitev vlade spoštuje. »Upam, da bo Slovenija s to odločitvijo omogočila, da bo Evropska komisija začela delovati pravočasno in da bo pri svojem delu uspešna. To je v interesu vseh,« je zapisala.

Nekateri zadovoljni, drugi ne

Vodja evropskih liberalcev (ALDE) Guy Verhofstadt je na twitterju med drugim zapisal, da je Bulčeva močna liberalna kandidatka.

Novinar Dave Keating je za spletni portal European Voice zapisal, da je Cerar prezrl klic evropskih političnih skupin S&D in EPP, ki sta mu predlagali, naj se odloči za Fajonovo. Dodal je, da je Bulčeva šele kakšen teden podpredsednica vlade, Cerar pa je pri njej uporabil enak manever kot Bratuškova, saj je bilo proti več ministrov kot za, Cerar pa je dva, ki sta se glasovanja vzdržala, po njegovem očitno štel, kot da sta za. »Ko je Bratuškova uporabila ta manever, je Cerar dejal, da je nezakonit,« nadaljuje Keating.

V najmočnejši politični skupini v Evropskem parlamentu, desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), so izpostavili, da je zdaj na potezi prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in da bodo Bulčevo ocenili na zaslišanju. Vnaprej ne želijo dajati nobenih komentarjev.

Deli s prijatelji