NEURJE

Močan veter podira drevesa in odkriva strehe

Objavljeno 07. oktober 2012 21.03 | Posodobljeno 08. oktober 2012 00.51 | Piše: Mi. S.

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile, popoldne so Slovenijo zajele nevihte z močnejšimi neurji.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Močno neurje, ki je prišlo iz sosednje Avstrije, je popoldan in zvečer največ težav povzročilo na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju.

Na Koroškem je počilo že pred 18. uro, ko je močan veter podrl več dreves na ceste Kotlje–Brdinje in Ravne na Koroškem–Zelen Breg. Posredovali so gasilci, cesta je spet prevozna. Tudi v občini Prevalje, na relaciji Prevalje–Leše, je več dreves oviralo promet, delavci Elektra Celje pa so odpravili škodo na električnih vodih, na katere so padla drevesa.

Gasilci so posredovali tudi na področju Podvelke, v Lovrencu na Pohorju in na cesti Podgorje–Šmiklavž v občini Slovenj Gradec.

V Selnici ob Dravi je pri gradu Vituž veter podrl drevo, prav tako v naselju Pečke, v Dobravi pa je padel električni drog. V Oplotnici so posredovali gasilci in delavci Elektra Celje, saj je podrlo več električnih drogov.

Vetrolom ni prizanesel niti štajerski prestolnici: podrta drevesa so ovirala promet na Tomšičevi, Prušnikovi in Linhartovi cesti, prav tako naj bi veter odkril nekaj streh. Ob 20.30 je na relaciji med Ožbaltom in Breznom v občini Podvelka drevo padlo na daljnovod. Okvaro so odpravili delavci Elektra Maribor.

V Šentilju je podrlo več dreves in odkrilo streho, v Pesnici je padel električni drog. V občini Lenart v kraju Zavrh je odkrilo streho, posredovali so gasilci. Veter je na cesto pri Vurbergu podrl nekaj dreves, v Markovcih pa je odkrilo streho stanovanjske hiše. Promet je bil nekaj časa zaradi podrtega drevja oviran tudi na cesti Zamušani–Tibolci. V naselju Ključarovci pri Ljutomeru je voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše.

Nalet vlaka na podrto drevo

Na železniški progi je potniški vlak, ki je bil na poti v Maribor, med Rušami in Falo naletel na drevo. Poškodovanih ni bilo, je pa začela iztekati nafta. Iz druge smeri je tja nato pripeljal pomožni vlak, ki je potnike pripeljal do cilja. Škode naj bi bilo po prvih ocenah na vlaku in železniški progi za okoli 100.000 evrov, so sporočili iz PU Maribor.

V Moravcih je veter odkril 40 kvadratnih metrov strehe stanovanjske hiše, pomagali so gasilci. Nekaj po 19. uri je v Ivanjem Vrhu na cesto padlo drevo. V Križevcih je voda zalila klet stanovanjske hiše, v Ljutomeru pa je Rajh Nade ulico. Posredovali so gasilci, ki so odmašili odtok kanalizacije.

Ob 19.20 je v naselju Rucmanci v občini Sveti Tomaž veter odkril streho gospodarskega objekta. Gasilci so s folijo pokrili 60 kvadratnih metrov strehe. V Bratislavcih so gasilci iz enega objekta izčrpali meteorno vodo, eno streho pa prekrili z nadomestnimi strešniki.

V Turnišču je veter prevrnil nadstrešek avtobusne postaje, v romskem naselju v Črenšovcih je odkrilo streho, poškodovana je bila tudi transformatorska postaja, posredovali so dežurni delavci Elektra Celje in gasilci.

Ob 21.25 je v naselju Grlinci v občini Jurišnici veter odkril streho stanovanjske hiše in poškodoval dva elektro drogova. Gasilci so prekrili 40 kvadratnih metrov strehe s folijo in začasno popravili dva električna droga.

Več o vremenu

Kot so za STA pojasnili v Centru za obveščanje RS, škoda zaradi neurja najbrž ne bo velika, gasilci pa so že na terenu, kjer pokrivajo hiše in pospravljajo podrta drevesa. Večinoma gre za intervencije zaradi podrtih dreves, poškodovanih je tudi nekaj električnih drogov, veter je po zadnjih podatkih razkril tri hiše.

Kako kaže?

Po vremenski napovedi se bo ponoči delno zjasnilo, na Primorskem bo zapihala šibka, ponekod zmerna burja, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje. Jutri bo večinoma sončno, zjutraj bo po nižinah megla ali nizka oblačnost. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 8, na Primorskem do 12, najvišje dnevne od 13 do 17, na Primorskem do 21 stopinj Celzija. V torek in sredo bo zmerno do pretežno oblačno, predvsem v sredo bodo občasno manjše padavine.

Imate morda fotografijo današnjega neurja? Delite jo z nami prek spodnjega obrazca.

Deli s prijatelji