GOSTOVANJE

Mobilna telefonija v tujini še cenejša, a z novimi pravili

Objavljeno 30. marec 2016 15.48 | Posodobljeno 30. marec 2016 15.48 | Piše: STA, Mo. S.

Uporabnike bodo o vsem skupaj začeli obveščati tudi slovenski mobilni operaterji.

Preverite nove cene gostovanja.

LJUBLJANA – Uporabniki storitev mobilne telefonije v EU bodo konec aprila deležni dodatnega znižanja cen gostovanja v omrežjih mobilnih operaterjev v drugih članicah EU. Vendar pa tokratno znižanje cen prihaja s posebnostmi, ki bodo veljale v obdobju od konca aprila letos do 14. junija 2017.

Posebni pribitki

Storitve gostovanja v EU se bodo od 30. aprila letos do 14. junija 2017 zaračunavale na podlagi domačih maloprodajnih cen, na katere pa bodo operaterji lahko zaračunavali posebne pribitke, so danes pojasnili v agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (Akos). Pribitek pri odhodnih klicih bo 0,05 evra na minuto, pri poslanem sporočilu SMS 0,02 evra in pri megabajtu prenosa podatkov 0,05 evra (povsod brez DDV). Dohodni klici se bodo medtem lahko zaračunavali v znesku 0,0114 evra na minuto (brez DDV).

Pri vsem skupaj pa bo veljala omejitev, da domače maloprodajne cene s pribitki ne bodo smele presegati najvišjih reguliranih maloprodajnih cen za gostovanje. Te cenovne kapice bodo pri odhodnih klicih 0,19 evra na minuto, 0,06 evra na poslano sporočilo SMS ter 0,20 evra na megabajt prenosa podatkov (povsod brez DDV). Če se pribitki ne zaračunavajo, omejitev najvišjih reguliranih maloprodajnih cen za gostovanje ne velja. Pribitki pa se ne zaračunavajo v primeru, da je domača maloprodajna cena višja od najvišjih reguliranih maloprodajnih cen. V tem primeru lahko operater zaračuna domačo maloprodajno ceno tudi za gostovanje.

Uporabniki, ki imajo posebne pakete za gostovanje, bodo od domačih operaterjev obveščeni o ugodnostih, ki jih prinašajo spremenjene cene reguliranih storitev gostovanja. Če bodo takšni paketi ustrezali reguliranim pogojem, bodo uporabniki obstoječe pakete tudi obdržali, če se ne odločijo za regulirano ceno. V nasprotnem primeru bodo uporabniki morali izraziti zahtevo, da želijo obdržati obstoječi paket, ki ni skladen z reguliranimi pogoji.

Obveščeni boste

Uporabnike bodo o vsem skupaj začeli obveščati tudi slovenski mobilni operaterji. Podatki agencije sicer kažejo, da količina opravljenih minut klicev v drugih članicah EU ustreza okrog 3,5 odstotka tovrstnega prometa v Sloveniji.

Spremembe cen gostovanja so rezultat novembra lani sprejete uredbe o evropskem enotnem trgu elektronskih komunikacij. EU namreč v zadnjem desetletju korenito zmanjšuje cene uporabe storitev mobilne telefonije, ko jih uporabnik uporablja v drugi državi članici EU.

V skladu z uredbo se od 15. junija 2017 ukinja tudi zaračunavanje pribitkov, kot bodo veljali v prehodnem obdobju. S tem bodo za storitve gostovanja v EU veljale enake cene kot doma, zaračunavanje pribitkov pa bo dovoljeno le v skladu s politiko poštene uporabe.

Deli s prijatelji