ANKETA SLOVENSKIH NOVIC

Mlajši hujšajo za videz, starejši zaradi zdravja

Objavljeno 04. julij 2016 00.17 | Posodobljeno 04. julij 2016 00.18 | Piše: L. K.

Visokošolsko izobraženi hujšajo pogosteje, je pokazala tokratna anketa Novic.

Hujšanje je tista ideologija, ki Slovence druži in povezuje bolj kot katera koli druga. Foto: Shutterstock

LJUBLJANA – Že dlje opažamo, da po zimskem poležavanju in čezmernem hranjenju, nekako po veliki noči, vrhuncu obilja in nenasitnosti, iz svojih brlogov pokuka nepregledna množica, vsi do zadnjega v tekaški opremi ali v oprijetih kolesarskih dresih, le zato, da bi bili poleti videti čim vitkejši. Občasni rekreativci se torej ravno v tem času pošteno preznojijo in marljivo hujšajo.

Ker je hujšanje tista ideologija, ki vse Slovence druži bolj kot katera druga, smo vas, drage bralke in bralci Slovenskih novic, v redni mesečni anketi, ki jo za najbolj brani časnik opravlja oddelek za tržne raziskave Stik, poleg meritev političnega utripa povprašali še o vašem pogledu na hujšanje, na načrtno izgubljanje telesne teže.

Na kakšen način ste hujšali?

Z manj hrane in več gibanja 77 %

Z lastno dieto 16 %

S pomočjo preparatov, namenjenih hujšanju 5 %

Drugo 2 % 

Naša anketa, ki je zajela 500 vprašanih, je namreč pokazala, da so najpogosteje hujšali tisti z visokošolsko izobrazbo (38 odstotkov). Nekolikanj šovinistično smo sprva menili, da to večinoma počno boljše polovice, kar pa je bilo docela zmotno, saj je anketa jasno pokazala, da sta oba spola pravzaprav skladno nagnjena k tovrstnemu izgubljanju maščobnih zalog. No, naše ženske so za sedem odstotnih točk vendarle konkretnejše.

Kakšen je bil razlog za hujšanje?

Ogroženo zdravje 42 %

Bližajoče se poletje in kopalke 22 %

Premajhna garderoba 16 %

Zbadanje prijateljev, sodelavcev, partnerja 3 %

Ne vem 18 %

Kaj smo še izvedeli? Da je namensko hujšala že tretjina, da je velika večina (77 odstotkov) hujšala z manj hrane in več gibanja, da se je skoraj polovica (42 odstotkov) za ta ukrep odločila zaradi lastnega (in opešanega) zdravja. Zaradi te bojazni so sklenili hujšati predvsem upokojenci, zaradi bližajočega se poletja (in izboljšanega videza) pa predvsem mladi med 18. in 25. letom.

Ali vam je po hujšanju uspelo obdržati manjšo težo?

Da 44 %

Ne 42 %

Ne vem 14 %

Četudi je v vseh medijih opaziti nešteto oglasov, s katerimi bi potrošnikom tako radi prodali to ali ono bližnjico do popolnejšega stasa, je zanimivo, da skoraj vsi vprašani, glede na našo anketo, teh pa je bilo kar 93 odstotkov, še zdaleč ne zaupajo tej pisani paleti pripomočkov.

Medtem ko skoraj polovici (42 odstotkov) še ni uspelo zadržati te mukoma priborjene in zmanjšane telesne teže, je za več kot 20 kilogramov uspelo shujšati le peščici (12 odstotkov) v tem pogledu najbolj vztrajnih in resnih.

Skratka: Slovenci v splošnem že (s)hujšamo, a se že ob prvem mrazu (ali stresu) zatečemo k udobju (hladilniku) ter ostanemo v njegovem objemu, vse dokler znova ne ugotovimo, da bo treba že spet hujšati. Ter se pripraviti na naslednje poletje. 

image
Vir: Slovenske novice

 

Deli s prijatelji