IZVRŠITELJ S POLICIJO

Mladoletnico iztrgali iz objema mame

Objavljeno 08. januar 2014 11.41 | Posodobljeno 08. januar 2014 11.42 | Piše: Mitja Felc

Mladoletnico s silo iztrgali iz objema mame, od države pričakuje povračilo.

Anji je država uničila mladost. Foto: Igor Mali

LJUBLJANA – Bodo sodni mlini zmleli vse upe komaj polnoletne Anje Serec (prej se je pisala Sekolovnik), ki so jo kot 14-letno deklico proti njeni volji iztrgali iz objema matere in jo strpali na psihiatrijo, ker se ni strinjala, da jo dodelijo očetu, in je omenjala celo samomor.

Bilo je pred leti, ko so Anjini starši spoznala, da skupno življenje ne bo več mogoče. Ko je bila ločitev že uradna, pa se je začel boj za starševstvo takrat polnoletnega sina in 14-letne hčere. V domači hiši v Satahovcih pri Murski Soboti so jo iztrgali iz objema matere, čeprav je večkrat jasno povedala, da si želi živeti samo z mamo in bratom. »K očetu nočem!« je bila odločna. Za Anjo so sodniki sicer dvakrat odločili, da gre k materi, a je očetu s pritožbo leta 2006 uspelo. Po vloženi izvršbi, da jo zarubijo, je obupani otrok glasno zaklical na pomoč: »Hočem samo živeti pri mami in bratu, to je moja edina želja na tem svetu. Nočem, nočem živeti pri očetu. Kaj sem storila v naši državi, da moram toliko trpeti, da nimam nobenih pravic. Smrt je moja edina rešitev. Ubila se bom, če bom morala živeti pri njem. Pomagajte mi, zavzemite se zame in posredujte!« To je bil za pristojne znak, da je Anja – nora!

Februarja 2008 je prišel sodni izvršitelj, za njim pa še 15 policistov in kriminalistov, da bi bili v pomoč medicinskemu osebju. Odgovorni so se odločili, da mora Anja v norišnico. Štirinajstletno odličnjakinjo so zvlekli v reševalno vozilo in odpeljali na mariborsko psihiatrijo. »Tam so bili ogorčeni, rekli so, da z menoj ni čisto nič narobe, zdravnica je celo poklicala soboško okrajno sodnico in vodjo izvršilnega oddelka Sonjo Horvat Kustec, in ta ji je obljubila, da me ne bodo več rubili.« Vrnila se je domov k materi in bratu. A njene kalvarije s tem ni bilo konec. Anjina mati se spominja kakšnih 20 mož, ki so zaprli dvorišče in ulico, kot da so prišli po najhujšega kriminalca, prerezali ključavnico in vdrli. Povedala je: »Odrinili so me h kuhinjskemu pultu, hčerka se me je držala in jokala: 'Mama, mama!' Strgali so jo z mene, zagrabili za zapestje in gležnje, pet ali šest jih je bilo, ki so jo odnesli v reševalno vozilo.« Po štirih mesecih pediatrije in nadaljnje nastanitve v Centru za zdravljenje bolezni otrok v Šentvidu pri Stični se je domov smela vrniti šele februarja 2009. Po vrsti procesov jo je namreč sodstvo spet dodelilo materi. Zaradi poteptanega otroštva Anja zdaj od države pričakuje 100.000 evrov nadomestila. Temu seveda ugovarja pravobranilstvo, ki trdi, da sta pristojni center za socialno delo in sodišče delala po črki zakona.

Primer je zdaj prevzela že peta sodnica pravdnega oddelka ljubljanskega okrožnega sodišča. Za zdaj sta razpisani dve obravnavni, 10. in 13. marca.

Deli s prijatelji