NA KOŽO

Mladinska knjiga
 me ne briga

Objavljeno 01. oktober 2013 00.15 | Posodobljeno 01. oktober 2013 00.15 | Piše: Dušan Malovrh
Ključne besede: komentar

Sonete, Pod svobodnim soncem pa kakega Idiota bodo dajali k praškom.

Dušan Malovrh.

Ker v Ljubljani ne hranijo tiranozavra, naših otrok najboljšega prijatelja, smo šli v muzej gledat zlati rezervi, mamuta in brazdastega kita. Se pravi, njune kosti. Zlasti impozantno je okostje druge največje živali na Zemlji, ki obiskovalca velike dvorane pozdravi s stropa. Kadaver kitove samice so marca 2003 opazili pred Piranom, potem pa ga potopili na dno in prepustili, da ga je zob časa z leti oglodal do kosti. Te so potem dvignili in razstavili.

Dogajanje v naši državi v mnogočem spominja na takšno načrtovano razkrajanje pod gladino morja. S to razliko, da je bila Leonora, kot so ostanke samice poimenovali, velikanska senzacija, nikakršno presenečenje pa več ni, ko izvemo za razpadajoča trupla gospodarskih subjektov v usmrajeni poslovni mlaki.

Navadili smo se, da se posli sklepajo pod mizo, daleč stran od oči (strokovne) javnosti. Šele ko trupla priplavajo na površje, izvemo o umazanih intrigah, prodajah in preprodajah. Zadnji primer je Mladinska knjiga, velika, največja riba – no, sesalec – slovenskega založništva in knjigotrštva, ustanovljena 29. junija 1945. Prava titovka, pardon, kitovka, ki menda obvladuje dobrih 60 odstotkov deleža v branži. A zdaj diha na škrge. Kolateralna škoda nasedle megazgodbe Zvon 2, pač.

Banke se je želijo znebiti, zdi se, da za vsako ceno. In zdi se, da (Mladinska) knjiga nikogar od velikih igralcev več ne briga. Četudi na knjižne police, kjer še niso, pridejo pralni praški in druga kurantna roba. Soneti, Pod svobodnim soncem, Bobri, Skodelica kave, Mule, Čefurji raus! pa kak Idiot bodo le še za zraven. Namesto količinskega popusta.

Le male ribe so se zdramile, a šele potem, ko prva dražba za 22 milijonov ni uspela in je bila včeraj pred vrati druga. Male ribe bi rešile veliko, zavedajo se, da brez edine (prave) mreže knjigarn niti same ne bodo preživele.

Koordinacijski odbor kulture Slovenije je sklical protestni shod proti dražbi večinskega paketa delnic založbe, toda vprašanje je, ali ni prepozno. Celo za zlato ribico. Sonete, Pod svobodnim soncem pa kakega Idiota bodo dajali k praškom. 

Deli s prijatelji