TVEGANJE

Mladina, pozor! Na počitnicah ne seksajte brezglavo

Objavljeno 17. junij 2013 22.35 | Posodobljeno 17. junij 2013 22.36 | Piše: STA, S. U.

Ministrstvo za zdravje, Inštitut za varovanje zdravja RS in območni zavodi za zdravstveno varstvo mlade opozarjajo na pomen varne in odgovorne spolnosti.

Če mladi niso pripravljeni na spolni odnos, naj ga zavrnejo, če pa pride do spolnega odnosa, naj obvezno uporabijo kondom.

LJUBLJANA – Ministrstvo za zdravje, Inštitut za varovanje zdravja RS in območni zavodi za zdravstveno varstvo pred poletnimi počitnicami in dopusti, ko je priložnosti za spoznavanje novih in zanimivih ljudi več, mlade opozarjajo na pomen varne in odgovorne spolnosti. Ob tem izpostavljajo nevarnost okužbe z virusom hiv in možnosti testiranja. Če mladi niso pripravljeni na spolni odnos, naj ga zavrnejo, če pa pride do spolnega odnosa, naj obvezno uporabijo kondom, so zapisali v skupnem sporočilu za javnost. Če so mladi imeli spolni odnos brez zaščite, naj se testirajo. Hitro odkrita okužba omogoča uspešnejše zdravljenje, s tem pa se tudi prepreči širjenje okužbe, opozarjajo v sporočilu.

Še vedno smrtonosni virus hiv

Za preprečevanje okužbe z virusom hiv je še zmeraj najpomembnejša preventiva, zato zdravstveni delavci svetujejo pravilno uporabo kondoma ob vsakem tveganem spolnem odnosu, pomembni so tudi obojestranska zvestoba, omejevanje števila spolnih partnerjev, komunikacija med spolnimi partnerji o odgovorni in varnejši spolnosti ter odlašanje s spolnimi odnosi. Poleg opozoril glede preventivnih ukrepov si zdravstveni delavci prizadevajo tudi za destigmatizacijo testiranja na okužbo s hivom. V Sloveniji je v primerjavi z drugimi evropskimi državami še vedno razmeroma malo testiranj na okužbo z virusom hiv, število okuženih pa naglo narašča. Zdravstvene ustanove testiranje še posebno priporočajo vsem, ki imajo spolne odnose brez zaščite, moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi, prav tako ga priporočajo uživalcem drog, ki si izmenjujejo igle.

Testiranje priporočajo tudi osebam, ki se ukvarjajo s prostitucijo, osebam, ki kažejo znake spolnih bolezni, osebam, ki pogosto menjavajo spolne partnerje, in osebam, ki potujejo v dežele, kjer je možnost okužbe s hivom večja, in imajo tam spolne odnose. Zaupno testiranje v breme zavarovalnice je na zahtevo bolnika mogoče opraviti pri izbranem družinskem zdravniku, dostopno je tudi na posebnih testirnih mestih po vsej Sloveniji. Prostovoljno anonimno brezplačno testiranje s svetovanjem pa je na voljo tudi v obeh univerzitetnih kliničnih centrih, v Ljubljani in Mariboru.

Predsodki še vedno prisotni

Aids v razvitem svetu ni več smrtna bolezen, če je okužba s hivom pravočasno odkrita in se zdravljenje začne dovolj zgodaj. Toda predsodki, povezani z okužbo s hivom, so v družbi še zmeraj močno prisotni, kar okuženim otežuje odločitev za testiranje in zdravljenje ter pozneje povzroča hude stiske zaradi strahu pred razkritjem in s tem povezano stigmatizacijo.

Večina okužb se zato odkrije šele v napredovanem stadiju, s čimer zamujamo možnosti za uspešnejše zdravljenje, opozarjajo zdravstvene ustanove, ki si zato z obveščanjem javnosti prizadevajo za destigmatizacijo na tem področju.

Deli s prijatelji