BREZ POMOČI

Mladim čebelarjem pa niti evra pomoči

Objavljeno 04. julij 2016 22.23 | Posodobljeno 04. julij 2016 22.23 | Piše: Oste Bakal

Čebelarji začetniki se niso mogli prijaviti na javni razpis za sofinanciranje opreme. Razlog je povsem birokratske narave: niso še dobili potrdila, da so spomladi opravili tečaj.

Mladi čebelarji so opremo morali že kupiti, na razpis pa se niso mogli prijaviti. Foto: Igor MalI.

GORNJA RADOGNA – Državno uradništvo dostikrat dela po svoje in predvsem počasi, kratko pa potegnejo delavni državljani. O takšni izkušnji pripovedujejo čebelarji začetniki. Spomladi letos so opravili čebelarski tečaj, na pravkar končani javni razpis za sofinanciranje čebelarske opreme pa se niso mogli prijaviti – ker še zdaj niso prejeli potrdil o opravljenem tečaju.

»Skupna višina nepovratnih sredstev po javnem razpisu je znašala 249.362 evrov, polovico je prispevala EU. Upravičeni stroški so tisti, povezani s čebelarjenjem, kot to izhaja iz javnega razpisa, in če so ti nastali od 1. septembra lani do 31. avgusta letos. Javni razpis tako traja do 31. avgusta oziroma do porabe vseh sredstev, upravičenci do sredstev po razpisu pa so tudi čebelarji začetniki. Ker je pogoj za kandidaturo na javnem razpisu potrdilo o opravljenem tečaju za čebelarje začetnike, se tako dejansko noben ni mogel prijaviti, saj potrdila še sploh ni prejel. V prejšnjem tednu pa je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na svojih internetnih straneh objavilo, da je javni razpis zaprt od 20. junija, očitno je zmanjkalo sredstev,« je pripoved strnila mlada čebelarka začetnica Sonja Kozar iz okolice Gornje Radgone, ki je tako očitno ostala brez svoje prve subvencije.

Začasno prek javnih del zaposlena ekonomistka se ob tem sprašuje, komu so sploh namenjena sredstva iz javnega razpisa: »Očitno velikim čebelarjem, ki lahko po javnem razpisu pridobijo tudi do 8000 evrov. Čebelarji začetniki smo bili tako zavedeni, saj so bili obeti, da bi lahko po uspešno opravljenem tečaju pridobili nepovratna sredstva, že pri pisanju pogojev javnega razpisa zgolj floskula, verjetno namenjena birokraciji v EU, ki je sofinancirala sredstva razpisa.«

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano nismo dobili konkretnih odgovorov, le ponovno razlago vsega, kar je že zapisano v javnem razpisu, ta pa med drugim predvideva tudi pomoč čebelarjem začetnikom: omogoči se jim podporo za nakup treh novih panjev s testnimi vložki in opremo za panje, treh čebeljih družin, posode in točila za med. Med pogoje za pomoč spadata tudi opravljen 35-urni začetni tečaj čebelarjenja in opravljeno izobraževanje s področja zdravstvenega varstva čebel. Kot ustrezno dokazilo teh se upoštevajo potrdila od leta 2008, in ne samo potrdila iz programskega leta 2016. Toda letošnji tečajniki so očitno potegnili kratko. Na ministrstvu le skomignejo z rameni, češ, naj počakajo na naslednje triletno obdobje: »Čebelarji začetniki, ki so opravili tečaj za čebelarje začetnike v letu 2016, lahko torej kandidirajo za sofinanciranje opreme tudi v naslednjem triletnem programskem obdobju (od leta 2017 do leta 2019).«

Tako preprosto birokrati rešijo problem. 

Deli s prijatelji