ZGODBA O USPEHU

Mladi Slovenec s poučevanjem služi masten denar

Objavljeno 10. januar 2015 09.31 | Posodobljeno 10. januar 2015 09.31 | Piše: A. K.

Primož Božič je v treh letih od študenta, ki je za šest evrov na uro delal kot programer, napredoval do uspešnega podjetnika.

Primož Božič.

LJUBLJANA – Iz sveta financ prihaja zgodba o uspehu mladega Ljubljančana Primoža Božiča. O njem so se razpisali številni mediji, med njimi tudi Business Insider, spletni portal Yahoo Finance in ostale spletne strani, ki so na tak ali drugačen način povezane s pokrom.

Prvi tisočak

Zgodba se začenja nekako takole: Božič je leta 2011 kot študent s programiranjem služil nekaj manj kot šest evrov na uro. Nato pa je prebral knjige I Will Teach You To Be Rich, The 7 Habits Of Highly Effective People in Getting Things Done. Mesec dni pozneje se je registriral na spletno poučevanje Earn 1K, prek katerega ljudem svetujejo, kako zaslužiti prvi tisočak.

Božič je kmalu opazil, da sistem pozna veliko bolje kot njegovi sodelavci. »In kar naenkrat nisem bil več oseba, ki se je komaj prebijala skozi srednjo šolo, ker sem vedno odlašal z zadevami. Postal sem oseba, ki se je naučila stvari narediti, kot je treba,« je povedal. Ljudje so to opazili in ga kmalu prosili za pomoč.

Ujet v dobri službi

Čeprav je imel dobro službo in je bila njegova plača za slovenske razmere nadpovprečna, se je počutil ujetega. »Vedno sem imel željo potovati po svetu in spoznavati nove ljudi, v stari službi pa take možnosti nisem imel,« pripoveduje. Ker je imel z igranjem pokra kar nekaj izkušenj, je na nekem forumu objavil nasvete za igralce.

»Ljudje so ponoreli. Čez nekaj časa sem napisal obsežen članek, ki je bil nekakšen vodič za igralce pokra, preveden pa je bil v kar sedem jezikov. To me je nekako izstrelilo med strokovnjake na tem področju,« pravi Božič, ki so ga ljudje čedalje pogosteje prosili za nasvete, zato je začel svoje usluge zaračunavati. Delo programerja je opustil in začel delati kot inštruktor pokra.

Od 41 do 330 evrov na uro

Sprva je bila njegova urna postavka okoli 41 evrov na uro, pozneje jo je zvišal na dobrih 100 evrov, trenutno pa služi okoli 330 evrov na uro. V enem mesecu se je število njegovih strank podvojilo, v treh mesecih pa povečalo za štirikrat. Leta 2013 je odprl spletno stran Skyrocket Your Productivity. Božič ima danes deset strank, v zadnjih sedmih mesecih se je njegovih spletnih tečajev udeležilo približno 150 ljudi.

»To je odlično, ker večino dela opraviš na začetku, čez čas pa začneš služiti denar. Pišem lahko v kavarni, na letalu in celo na plaži na Tajskem. Vse skupaj je zelo zanimivo in navdihujoče. Poleg tega pa to ni služba, zaradi katere bi moral ves čas tičati v enem prostoru. Je približno tako, kot da bi denar služil v spanju,« zaključuje mladi Ljubljančan.

Deli s prijatelji