POLOŽAJ MLADIH

»Mladi krize nismo povzročili, smo pa tisti, ki jo najbolj občutimo«

Objavljeno 12. avgust 2013 20.30 | Posodobljeno 12. avgust 2013 20.33 | Piše: Ma. F.

V nobenem letu po osamosvojitvi se iz Slovenije ni odselilo toliko njenih državljanov kot v letu 2012, ko se je iz države uradno odselilo 3392 mladih oseb.

Najvišjo oceno dobijo šole, v katerih so učenci uživali v branju knjig, razvijanju ročnih spretnosti, naravoslovnih aktivnostih ali delovanju v skupnosti in to navdušenje prenesli v svoja nova okolja.

LJUBLJANA – Generalna skupščina OZN je leta 1999 razglasila 12. avgust za mednarodni dan mladih z namenom, da tudi mladi dobijo dan v letu, na katerega lahko opozorijo na svoj položaj, vlogo, pravice in dolžnosti. Letos je dan posvečen migracijam mladih. Na leto sicer zabeležijo 214 milijonov migrantov, med katerimi je mladih več kot 10 odstotkov.

V Sloveniji imamo razmeroma zdravo, dobro socializirano, kompetentno in v prihodnost usmerjeno mladino, ki pa ima velike težave pri vstopanju na trg dela in s tem povezanimi prehodi v odraslost, kot so ustvarjanje lastnega gospodinjstva, družine in s tem samostojnega življenja, so sporočili iz Urada RS za mladino.

Mladi v drugem planu družbene strukture

V Slovenski demokratski mladini (SDM) želijo opozoriti na zdajšnjo družbeno strukturo, ki je bolj, kot je sploh kdaj bila, naravnana tako, da so v ospredju starejši, mladi pa so pozabljeni in v drugem planu družbene strukture. Na vodstvenih položajih v gospodarstvu, politiki in drugih položajih v družbi prevladuje starejša generacija, ki ima v rokah večino vzvodov moči in odločitev.

»Mladi trenutne gospodarske in finančne krize nismo povzročili, smo pa tisti, ki jo najbolj občutimo ter jo s svojo nezaposlenostjo in nižjim življenjskim standardom plačujemo,« so zapisali v SDM. Večina mladih, ki dobijo zaposlitev, je zaposlena za določen delovni čas, pa tudi dohodke imajo manjše, kot jih imajo starejši.

Ob tej priložnosti so na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Sindikatu Mladi plus pripravili izbor podatkov o položaju mladih ter tudi nabor predlaganih ukrepov za izboljšanje njihovega položaja.

Problem brezposelnosti

Po zadnjih podatkih za julij 2013 je bilo med registrirano brezposelnimi 26.990 oseb, starih do 29 let, kar je za preko 70 odstotkov več kot julija 2008 (15.475). Še posebno skrb vzbuja dvig brezposelnosti v starostni skupini 25 do 29 let, kjer je številka v istem času poskočila za več kot 90 odstotkov.

Začasnost pri zaposlitvi, volonterstvo pri pripravništvu

Zaposlitvene možnosti, ki se ponujajo mladim, so v veliki večini začasne, poleg tega se vse bolj razraščajo tudi volonterska pripravništva. Tako je bil delež začasnih zaposlitev med zaposlenimi v starosti od 15 do 24 let v zadnjem četrtletju lanskega leta 71,4 odstotka, kar je daleč največ v EU 28. Po podatkih Sursa iz drugega četrtletja 2012 je bilo med 49.000 zaposlenimi v tej starostni skupini le 30,6 odstotka zaposlenih za nedoločen čas. Vse več je tudi volonterskega pripravništva.

Izselitev iz Slovenije

V nobenem letu po osamosvojitvi se iz Slovenije ni odselilo toliko njenih državljanov kot v letu 2012, ko se je iz države uradno odselilo 3392 mladih oseb (3220 v 2011). Da je trend izjemno zaskrbljiv, nam pove tudi podatek, da se je število državljanov RS, starih med 20 in 29, ki so se izselili, skoraj podvojilo – s 692 v letu 2008 na 1231 v letu 2012.

 

Deli s prijatelji