POZITIVNA ZGODBA

Mladi Gašper po investitorje v Ameriko

Objavljeno 14. julij 2013 18.41 | Posodobljeno 14. julij 2013 18.40 | Piše: Špela Ankele

16-letnik je bobnar, ki nikoli ni hodil v glasbeno šolo, zato pa je s prijatelji izumil računalniško aplikacijo E-Beat in zmagal na tekmovanju za najboljši slovenski startup.

»V dveh bendih igram bobne. Sem samouk, nikoli nisem hodil v glasbeno šolo. Tako imam težave z branjem, predvsem pa z zapisovanjem not,« pove Gašper Grubar, 16-letni dijak Gimnazije Novo mesto. Pa je začel razmišljati, kako bi si, ko se mu med poukom v mislih porodi kakšna zanimiva melodija, to zapisal.

Pometli s konkurenco

Ne na papir, ker je lahko z notami križ. Zamislil si je, da bi melodijo shranil v elektronsko obliko. A kako? Obstoječe aplikacije, ki to omogočajo, so se mu zdele predrage in preveč nerodne, da bi jih lahko uporabljal, ko ti skozi misli švigne melodija. Pomislil je, da bi bilo odlično, če bi melodijo shranil s preprostim klikanjem po sličici bobnov, ki bi se mu odprla na tablici ali pametnem telefonu.

Pri razmišljanju so se mu pridružili še trije novomeški gimnazijci (Damjan Vovk, Matija Petrona in Blaž Medle), v akcijo sta vstopila tudi programer Matic Korošec in oblikovalec Luka Kužnik. Začela je nastajati aplikacija E-Beat, ki je v Sloveniji že požela precej pozornosti, saj je izdelek zmagal na nedavnem tekmovanju za najboljši slovenski startup. Plod razmišljanja mlade ekipe, ki je pometel s precej bolj izkušeno konkurenco, se je z zmago na tem tekmovanju uvrstil na odmevno konferenco TechCrunch Disrup, ki bo oktobra v Berlinu.

Kot uvrstitev na OI

»TechCrunch Disrupt velja za osrednji podjetniški dogodek leta. Če bi to postavili v športni kontekst, bi to uvrstitev lahko primerjali z udeležbo športnika na olimpijskih igrah. V sklopu dogodka bo tudi izbor najbolj perspektivnega svetovnega startupa,« je poudaril Matija Goljar, vodja Ustvarjalnikove valilnice mladih podjetniških talentov in hkrati mentor mlade ekipe.

Do oktobrske predstavitve v Berlinu pa fante čaka še veliko dela, poudari zgovorni Gašper. »Trenutno imamo šele prototip aplikacije, torej imamo zgolj v grobem izdelano, kakšna sličica bi se odprla, ko bodo bobnarji želeli svojo melodijo shraniti na pametni telefon ali tablico. Obiskali bomo glasbenike in glasbene šole, ti pa nam bodo pomagali izboljšati aplikacijo. Ta ne bo namenjena samo bobnarjem – ker bo na voljo hkratno igranje in zapisovanje not, jo bodo lahko uporabljali tudi tisti, ki se z glasbo šele začenjajo ukvarjati, kot tudi bendi, saj bo omogočala snemanje brez bobnarja.«

In kaj si obetajo od jesenske predstavitve v Berlinu? »Predvsem bi radi pridobili izkušnje in se čim več naučili, hkrati pa bi spoznali nove tehnologije in možnosti, ki nam jih ponujajo,« pravi najstnik. Te dni je Gašper podjetniško znanje pilil na Bledu, saj je bila ena od nagrad pridobivanje znanja na tamkajšnji poslovni šoli, kmalu pa se bo skupaj s fanti, ki razvijajo aplikacijo E-Beat, odpravil še v Silicijevo dolino, kjer bodo idejo predstavili ameriškim investitorjem.

Navdih za vrstnike

Pa naj še kdo reče kakšno pikro na račun mlade, s sodobno tehnologijo zasvojene generacije! Tudi mentor Matija Goljar ne more prehvaliti 16-letnega gimnazijca: »Gašperjev uspeh je dokaz, da ni nobene potrebe, da se oziramo na krizo in razmišljamo le o težavah, ki jih ima slovensko gospodarstvo. Tudi uspešnih zgodb je veliko, še posebno če se ozremo k mladi generaciji, katere čas šele prihaja. Njegova zgodba je navdih za vrstnike, ki morajo razmišljati pozitivno in ne glede na gospodarsko stanje verjeti, da je prihodnost še vedno trdno v njihovih rokah. Za starejšo generacijo pa je to izziv, da sprejmejo tisti kanček mladostne drznosti in širokopoteznosti, ki so ga morda izgubili zaradi vpliva trenutne gospodarske situacije. Danes se lahko vsi zgledujemo po njem.«

Deli s prijatelji