MLADIČKA

Mladi gasilec rešil nebogljeni sovici

Objavljeno 07. junij 2015 18.41 | Posodobljeno 07. junij 2015 18.42 | Piše: Maja Kepic

Na domžalskih ulicah so v enem tednu našli sovja mladička, ki sta padla iz gnezda.

Grega Cotman je gasilec in rad pomaga, zato se je ob pogledu na poškodovanega mladička odločil ukrepati. Foto: Grega Cotman/osebni arhiv

DOMŽALE – Verjetno bi bili precej presenečeni, če bi sredi mesta nad svojo glavo zagledali – sovo. No, stanovalci Vodopivčeve ulice v Domžalah pa pravijo, da so jih skoraj že vajeni. Prikupne uharice so si v začetku letošnje zime namreč kar med tamkajšnjimi hišami uredile domovanje. Poznavalci ptic pravijo, da so v središče naselja prišle, ker se tu počutijo varneje, saj so v svojem naravnem okolju bolj izpostavljene drugim ujedam, te pa jim v mesto ne sledijo. »Pred nekaj dnevi so poskrbele za pravo akcijo,« se nasmehne 18-letni Grega Cotman, eden od stanovalcev omenjene ulice. Za cesto so namreč našli sovjega mladička. Revček je padel iz gnezda in negibno obležal na peščeni bankini.

Ob slovesu tekle solze

»Prvič se je to zgodilo pred nekaj dnevi, le nekaj hiš stran. Bil je pravi vik in krik. Vsi smo prišli na ulico. Gasilec sem in rad pomagam, zato sem se odločil, da ukrepam. Poklical sem svojo sestrično, ki je bolj domača z živalmi, in jo vprašal, kaj naj storimo,« pove Grega. In glej ga, zlomka, njegova sestrična ni nihče drug kot – Jadranka Juras. Znana pevka in zaščitnica živali je bratrancu asistirala kar prek telefona. »Naročila mi je, naj grem domov po rokavice in kartonasto škatlo ter naj mladička brž pokrijem z njo. To smo storili zato, da nebogljene sovice ne bi napadla katera druga žival, recimo maček.«

Kmalu je na kraj dogodka prispel Jadrankin oče, Gregov stric. »S seboj je prinesel kletko za živali, kamor smo previdno preložili sovjega mladička. Stric je nato sovico odpeljal k Jadranki domov v Ljubljano,« nam pojasni mladi gasilec. »Jadranka je povezana z veliko ljudmi, ki delajo v zavetiščih, in je stopila v stik z Azilom za divje živali z Mute.«

Po nekaj dneh so iz azila prišli v Ljubljano in prevzeli mladega ptička. »Jadranki je bilo težko, ko ga je morala dati od sebe, saj se je nanj v nekaj dneh, kolikor je bil pri njej, zelo navezala. Kolikor jo poznam, je skoraj gotovo potočila kakšno solzico,« se zasmeje simpatični 18-letnik.

Dve v enem tednu

Predvčerajšnjim pa se je zgodba ponovila. »Iz sovjega gnezda je prav pri sosedu, tako rekoč na njegovo dvorišče, padel še en mladič. A tokrat ni bilo toliko panike, saj smo približno že vedeli, kaj moramo storiti. Šel sem po rokavice in škatlo, poklical strica in Jadranko, in stvar smo uredili, kolikor je bilo to pač v naši moči.« Druga sovica je bila po Gregovih besedah nekoliko starejša od tiste, ki so jo našli nekaj dni prej, in je bila videti tudi manj poškodovana.

Sovica, ki so jo v četrtek našli v Vodopivčevi ulici, je trenutno še pri Jadranki v Ljubljani, a tudi to bodo kmalu peljali v azil na Muto. »Mislim, da bo ta hitreje okrevala. Že ko sem jo pobiral s tal, se mi je zdelo, da bi rada prhutala s krili, tako da sem jo moral z rokami dobro zaobjeti, da mi ne bi pobegnila,« pove Grega, ki si želi, da bi obe sovici čim prej poleteli na prostost. »To so divje živali, ki se v ujetništvu ne počutijo dobro. Prepričan sem, da ju bodo kmalu izpustili na svobodo,« optimistično sklene Domžalčan.


Kaj storiti, če najdete poškodovano divjo žival

»Za poškodovane divje živali je po uredbi o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah dolžan poskrbeti Azil za živali prostoživečih vrst, po zakonu o divjadi in lovstvu pa so za divjad dolžne poskrbeti za tisto območje pristojne lovske družine. Ker pa običajno v trenutku, ko opazimo poškodovano divjo žival, nimamo časa razmišljati, koga moramo poklicati, si zapomnite samo število 112, kjer vas bodo povezali z azilom ali lovci,« svetujejo na Društvu za zaščito živali Ljubljana.


Po okrevanju na prostost

Dr. Zlatko Golob iz Azila za divje živali z Mute nam je v kratkem telefonskem pogovoru potrdil, da je en sovji mladič že pri njih, drugi pa je trenutno še pri pevki Jadranki Juras: »A tudi tega bomo kmalu prevzeli.« Sovica, ki je pri njih, že okreva. Ko bosta živali v dovolj dobrem stanju, ju bodo izpustili na prostost. »A pot do njune osvoboditve je še dolga,« sklene dr. Golob.

 

Deli s prijatelji