NA NOGAH

Mladi: »Bratuškova naj preneha zavajati«

Objavljeno 22. januar 2014 22.40 | Posodobljeno 22. januar 2014 22.42 | Piše: T. L.

Mladi so samo beseda na papirju, ki očitno prenese vse, pravijo mladi. Po zamujenem roku za oddajo načrta za jamstveno shemo se tri mesece od sprejetja nacionalnega programa za mladino ni zgodilo nič.

Znižanje stopnje prostih delovnih mest je bilo posledica nekoliko manjše ponudbe.

LJUBLJANA – Kritike letijo, brezposelnost mladih raste praktično iz meseca v mesec, iz meseca v mesec pa raste tudi zaskrbljenost mladih nad pasivnostjo vlade Alenke Bratušek, ki, kot so prepričani v Društvu za gospodarsko in politično sodelovanje mladih osrednje Evrope (IPN Slovenija), izgublja bitko za boljši jutri mladih v Sloveniji.

»Od marca do decembra 2013 se je število registriranih mladih brezposelnih povečalo kar za 5000, številka pa znaša danes že 32.523.«

Papir prenese vse, konkretnih ukrepov še ni

Ob tem pa opozarjajo, da vlada ne izvaja in ne predstavi nobenega ukrepa iz nacionalnega programa za mladino, ki je bil sprejet oktobra v državnem zboru (DZ). »Mladi si želimo enakopravnost na trgu delovne sile in ugodno gospodarsko okolje, a žal vse do danes nismo zasledili niti enega pozitivnega ukrepa. Mladi potrebujemo sistemske ukrepe in razbremenitev gospodarstva ter plač, izobraževalni sektor pa bi se moral bolj prilagajati in povezovati z gospodarstvom.«

Predstavnikom vlade očitajo, da na dolgo in široko govorijo, kako so mladi prva prioriteta, kako je treba delati za mlade, narejeno pa je bilo »bore malo«. Poleg tega se vlada zadolžuje po visokih obrestnih merah.

Da so mladi samo beseda na papirju, ki očitno prenese vse, pa so prepričani v Društvu mladih iz manj razvitih regij Slovenije. Tudi oni ugotavljajo, da po sprejemu resolucije o nacionalnem programu za mladino vlada Bratuškove ni sprejela niti enega ukrepa.

Dve tretjini mladih pri starših namesto na svojem

Stanje v Sloveniji postaja nevzdržno, možnosti za osamosvajanje ni in v društvu pogrešajo predvsem ukrepe, ki bi mlajšim omogočali lažjo osamosvajanje. »V Sloveniji smo v samem vrhu EU, ko govorimo o deležu mladih, ki živijo pri svojih starših, saj je takšnih kar dve tretjini mladih v starosti med 18. in 34. letom. Prvi cilj resolucije na tem področju sta zagotavljanje kapacitet in sistemska ureditev dostopnosti stanovanj za mlade, ob tem pa je treba zagotoviti tudi ustrezne podporne mehanizme, kot so ugodnejši stanovanjski krediti za mlade. Veliko rezerv je tudi na področju trenutno praznih stanovanj. Na področju bivanjskih razmer mladih se v obdobju treh mesecev po sprejetju ni storilo nič,« so v društvu neprizanesljivi do vlade. 

Bratuškova naj neha z zavajanjem

Ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala pozivajo, naj končno ukrepa, Bratuškovo pa, da preneha zavajati, da dela za mlade.

Da premierka Bratuškova zavaja, ko govori o mladih, so prepričani tudi v Slovenski demokratski mladini (SDM). Predstavljen še ni bil niti en ukrep iz nacionalnega programa za mladino, čeprav se je vlada oktobra lani zavezala, da bodo prvi ukrepi in poteze sprejeti najkasneje v roku treh mesecev od sprejetja resolucije o nacionalnem programu za mladino v DZ.

»V SDM z žalostjo ugotavljamo, da do danes ni bil sprejet ali izveden niti en ukrep, ki bi izboljšal položaj mladih ali pa se skladal s cilji resolucije. Več kot očitno je, da je resolucija o nacionalnem programu zelo širok in medresorski dokument, a občutek imamo, da se omenjenemu dokumentu od sprejetja ter vse do danes ni posvetil nihče,« so sporočili danes. 

Prenos urada: še en politični funkcionar, ki bo podrejen premierki

Sicer pa v SDM nasprotujejo tudi načrtovani prestavitvi urada za mladino z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v kabinet predsednika vlade. Z državnim sekretarjem za mladino bi tako dobili političnega funkcionarja, ki bi bil v celoti podrejen predsednici vlade, to pa bi po mnenju SDM mladinski politiki v Sloveniji povzročilo nepopravljivo škodo. »Prestavitev Urada RS za mladino v kabinet predsednika vlade bi bil nov slepilni manever predsednice vlade, ki za mlade v slabem letu mandata ni storila še ničesar,« so prepričani.

Premierki očitajo, da se ne zna soočiti z brezposelnostjo mladih

V društvu IPN Slovenija ob tem še opozarjajo na zamudo pri pošiljanju načrta za reševanje problema brezposelnosti v okviru programa jamstvene sheme za mlade, o čemer smo podrobneje pisali.image »Program Jamstvo za mlade sicer ne bo prinesel dolgoročnih pozitivnih ukrepov, a očitno je to edini ukrep, ki ga ministrica Anja Kopač Mrak sploh zmore. Trenutno smo z zamujanjem še ena izmed redkih črnih ovc na območju EU in več kot očitno je, da se vlada Alenke Bratušek ne zna soočiti z brezposelnostjo mladih.«

Deli s prijatelji