ANKETA

Mladi bi šli za manj denarja prej v pokoj

Objavljeno 27. avgust 2012 09.52 | Posodobljeno 27. avgust 2012 09.53 | Piše: A. K.

Pokojninsko reformo zdajšnje vlade podpira velika večina vprašanih, najmanj naklonjeni pa so ji mladi anketiranci.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Potem ko pokojninska reforma prejšnje vlade ni zaživela, zdajšnja vlada pripravlja njeno novo različico. Da jo res potrebujemo, menita dve tretjini anketirancev, in sicer 65,2 odstotka. Nasprotnega mnenja je 28,4 odstotka vprašanih, razkriva Delova anketa.

Mladi bi šli raje prej v pokoj

Najmanj naklonjeni so ji mladi, stari od 18 do 25 let. Kar 46 odstotkov jih namreč meni, da je ne potrebujemo. Da bi raje delali dlje in pozneje imeli višjo pokojnino, jih je odgovorilo 41,5 odstotka, da bi se prej upokojili, četudi bi imeli nižjo pokojnino, pa jih je odgovorilo 41,6 odstotka.

Mlajši anketiranci (18–25 let) imajo precej idealističen pogled na zaposlitev, saj bi šli raje prej v pokoj in imeli nižjo pokojnino. Takih je kar 64 odstotkov, nasprotno pa jih misli 32 odstotkov. Starejši bi raje delali dlje in imeli višjo pokojnino. Še posebej najstarejša skupina (66 let in več) meni, da bi bilo bolje še nekaj let delati za višjo pokojnino.

Večina jih ni šla nikamor

Anketiranci so letošnji dopust preživljali zelo različno. Počitniške kraje v Sloveniji jih je obiskalo 12 odstotkov, na Hrvaškem je dopust preživljalo 35 odstotkov vprašanih, drugod v tujini pa 10 odstotkov. Presenetljivo veliko, kar 43 odstotkov, jih ni šlo nikamor, dopust so preživeli kar doma.

Uvedli bi spominski dan

Dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki smo ga v Sloveniji prvič obeležili 23. avgusta letos, za slovensko javnost očitno ni sporen. Na vprašanje, ali se strinjajo z uvedbo tega spominskega dne, je pritrdilno odgovorilo 61 odstotkov vprašanih. Da se ne strinjajo, jih pravi četrtina, 25 odstotkov.
 

Deli s prijatelji