DRŽAVNI SVET

Mitja Bervar ostaja na svojem stolčku

Objavljeno 10. junij 2015 21.48 | Posodobljeno 10. junij 2015 21.48 | Piše: STA, Mo. S.

Vnovična izvolitev pa na današnji seji ni uspela dosedanjemu podpredsedniku DS Stojanu Binderju.

Zakonska sprememba je potrebna, je na seji dejal predsednik državnega sveta Mitja Bervar.

LJUBLJANA – Državni svetniki so na današnji seji po polovici mandata sedanje sestave DS znova volili svoje vodstvo. Predsedniško funkcijo je obdržal Mitja Bervar, novi podpredsednik DS pa je Branko Šumenjak. Bervarja, ki je bil tudi edini kandidat za vodenje DS v preostanku mandata, je na tajnem glasovanju podprlo 31 svetnikov, sedem pa jih je bilo proti.

Naštel je uspehe

V nagovoru svetnikom je spomnil, da so ob začetku tega sklica DS po državi potekale demonstracije, govorilo se je ukinitvi DS, sistem plačila nadomestil državnim svetnicam in svetnikom je bil zakonsko neurejen, odnos drugih političnih dejavnikov, medijev, strank in tudi nekaterih drugih institucij pa je bil na neki način skeptičen oziroma nezainteresiran. »V teh dveh letih in pol smo izboljšali splošno prepoznavnost in priznavanje DS kot drugega doma, pri nekaterih malo težje, pri drugih morda malo lažje,« je poudaril. Prav tako so po njegovih besedah izboljšali odnos drugih državnih organov do DS. Če nič drugega, je bil v DS prvič navzoč tudi predsednik republike. Prav tako sta svetnikom prišla predstaviti program dela prejšnja premierka Alenka Bratušek in zdajšnji premier Miro Cerar, je navedel.

Pomembno se mu zdi, da so se predstavniki ministrstev, tudi ministri in državni sekretarji, aktivno vključili in prihajajo na seje DS in njegovih komisij pa tudi javne posvete, ki jih organizirajo v DS. Da se je prenehalo razpravljanje o ukinitvi DS, pa šteje predvsem za rezultat njihovega skupnega dobrega dela. Po Bervarjevih besedah so veliko pozornosti namenjali interesnemu delu, posebej lokalnim interesom in so tudi konkretno na terenu lokalnim oblastem pomagali reševati določena vprašanja. Kot enega takih primerov je omenil podjetje TOM Miren - Kostanjevica, ko so s svojim delom pripeljali do tega, da »je DUTB našel neko soglasje in sodelovanje, da so lahko zaposleni prevzeli tovarno in dobro delajo«.

Poleg tega so po njegovih navedbah okrepili močno vez s civilno družbo in predstavniki interesov, institucij, agencij ... Prek javnih posvetov so na neki način postali »živahen forum civilne družbe« in upravičili vlogo mostu od civilne družbe prek državnega sveta do dnevne politike. Kot eno prvih velikih zmag tega sklica je Bervar izpostavil ureditev plačila nadomestil svetnikom in svetnicam. Za delovanje DS in predvsem njegov status se mu zdi pomembna vključitev predsednika DS v prvo srečanje štirih predsednikov. Ogromno časa in energije pa so vložili tudi v pripravo predloga za institut ponovnega odločanja.

Zamenjali pa so podpredsednika

Vnovična izvolitev pa na današnji seji ni uspela dosedanjemu podpredsedniku DS Stojanu Binderju (delodajalci). Na to mesto je bil namreč z 21 glasovi izvoljen Branko Šumenjak (lokalni interesi), medtem ko je Binderja na tajnem glasovanju podprlo 16 svetnikov. V interesni skupini lokalnih interesov so po besedah Milana Ozimiča podprli kandidaturo Šumenjaka, ker se jim zdi pomembno, da imajo kot najštevilčnejša interesna skupina v DS, ki zastopa zelo široke interese, svojega predstavnika tudi v vodstvu DS. Nikakor pa njihova odločitev ni bila sprejeta zaradi nezadovoljstva z delom dosedanjega podpredsednika Binderja.

Deli s prijatelji