ČASTITLJIVI JUBILEJ

Miško praznoval 25 let, to je kar 110 človeških

Objavljeno 03. april 2017 21.41 | Posodobljeno 03. april 2017 21.42 | Piše: Mojca Marot

Maček iz Ponikve pri Šentjurju je najbrž najstarejši v Sloveniji.

Miško v naročju lastnice Helene Štor. Foto: Mojca Marolt

CELJE – Nenavadno, čisto mačje praznovanje so pripravili člani Društva proti mučenju živali (DPMŽ) Celje svojemu mucku Mišku za 25. rojstni dan. Če bi preračunali v človeška leta, to pomeni, da jih ima približno 110. Častitljiva leta, ni kaj. A ta štirinožni starostnik se še kar ne da. Kot pravi njegova lastnica Helena Štor iz Ponikve pri Šentjurju, je Miško kljub nekaterim zdravstvenim težavam še vedno živahen in radoveden muc. 
»Ima pa eno starostno težavo, saj mu počasi odpovedujejo ledvičke. A zdaj hodiva na neke vrste dializo, ki mu kar pomaga, in se je tudi to malo ustavilo. Še vedno je heroj,« svojega mačkona pohvali lastnica, ki ne bo nikoli pozabila dne, ko je mama muca Miška vsega nebogljenega prinesla k njej, naravnost v posteljo, kot bi želela reči: tu ga imaš, poskrbi zanj. Potem je odšla in poginila. »Miško se je zakopal v moje goste dolge lase, ki so ga spominjale na mamino dlako. In tako se je med nama spletla zelo tesna vez,« se spominja Helena dne pred 25 leti. A Miško si je ob skrbni negi in seveda prehrani opomogel in postal kleni muc, ki živi čisto običajno mačje življenje. Ker so Štorovi na podeželju, se rad potepa zunaj, a tudi dremucka v domači hiši.

Postal je ambasador

Ko je pred tremi leti Helena Štor v Slovenskih novicah prebrala članek, v katerem se je neka Američanka pohvalila z muckom, ki da je star 18 let in da je verjetno med najstarejšimi, če ne celo najstarejši muc na svetu, se je odzvala in pokazala svojega Miška, ki je še starejši. Zato vsak njegov rojstni dan zaznamujejo, kot se za takšne starostnike spodobi. Ker pa Miško ni povsem navaden muc, ampak je tudi ambasador DPMŽ, s katerim so obiskali mnogo šol in vrtcev, so tudi otroci v osnovnih šolah v Celju, Štorah in na širšem Celjskem Mišku za rojstni dan narisali velik plakat in še nekaj manjših risbic, na katerih so upodobili slavljenca. 
»Ravno zato, ker je naš ambasador, smo nanj še bolj ponosni. Pa ne samo šole in vrtce, tudi domove za starejše smo obiskovali z njim, in ljudje, ki so prej živeli na kmetijah in imeli živali, so bili Miška še posebno veseli. Miško pa je tudi dokaz, da se da z živaljo preživeti lep del življenja. Čeprav to tudi nekaj stane in zahteva nekaj odrekanja, morda tudi kakšnemu dnevu brezskrbnega dopusta,« je poudarila članica DPMŽ Jasmina Galinec. Z Miškom pa so želeli najmlajšim vcepiti v zavest predvsem to, da vsaka žival čuti in diha in da je zanjo treba primerno skrbeti, saj ni igrača, ki jo postaviš v kot, ko se je naveličaš. Ljubezen pa ti žival vedno tudi vrača.

 

Deli s prijatelji