LUKA KOPER

Mišičeva košarica Electi in Jankovićem

Objavljeno 02. september 2013 15.28 | Posodobljeno 02. september 2013 15.28 | Piše: T. L.

Damijan Janković bi z Mišičem in Luko Koper z veseljem sodeloval, ta pa se ga otepa.

Damijan Janković (35) je 17 let mlajši Maxime nadel zaročni prstan, nekaj časa pa tudi že živita skupaj.

LJUBLJANA – Medtem ko je Gašpar Gašpar Mišič v Luki Koper že zavihal rokave, hkrati pa se zaradi napovedane izredne skupščine luke, ki jo je sklical Sod, ne more še preveč udomačiti na položaju, so na Financah naredili pregled zemljišč in nepremičnin, ki bi jih lahko luka v Mišičevi eri prodala ali kupila.

Prezadolženi Janković bi prodajal

Politično najobčutljivejše je zagotovo zemljišče Electe na severu območja Luke Koper, ki je v lasti Damijana Jankovića. Electa ima v Ankaranu 7699 kvadratnih metrov zazidljivih zemljišč, po besedah Damijana Jankovića pa bi se z veseljem lotili kakšnega posla z Luko Koper. »Vrednost zemljišča ocenjujem na 160 evrov za kvadratni meter,« pravi sin ljubljanskega župana. To skupaj nanese nekaj več kot 1,2 milijona evrov. Po prvotnem načrtu je Electa želela v Ankaranu graditi apartmajsko naselje, a zaradi prezadolženosti podjetij, ki jih obvladuje Janković, zdaj v podjetju razmišljajo tudi o prodaji. »Če bo interes za nakup, bomo o njem razmislili – že zaradi bank, ki bi nas v nasprotnem primeru povprašale po zdravju,« pojasnjuje Janković.

Mišič noče Electe in Jankovićev

Toda nad Jankovićevo idejo Mišič ni najbolj navdušen. Še več: trdi, da dokler bo on predsednik uprave luke, se zagotovo ne bo širila na nobeno zemljišče. »Tudi če bi bilo to nujno, se ne bi širili na zemljišče Electe. Če bom kdaj sodeloval z Electo v luki, me nadzorniki lahko nemudoma razrešijo brez odpravnine. Zaradi politične izpostavljenosti ne bom sodeloval z nobenim Jankovićevim podjetjem,« po pisanju Financ trdi Mišič.

Luka Koper ima v zalogi tudi nekaj nepremičnin, ki niso izkoriščene. Na območju pristanišča je luka lastnica približno 20 hektarov zemljišč, kar pomeni zgolj 10 odstotkov vseh površin v luki. Glavni del zemljišč je v državni lasti, manjši del pa je v lasti Mestne občine Koper.

Kaj še ima luka?

Iz časa vodenja Roberta Časarja je uprava, ki je načrtovala gradnjo zalednih terminalov, kupila približno 60 hektarov zemljišč na Orleški gmajni pri Sežani, kjer je zdaj kraška stepa. V Sežani imajo tudi 85.000 kvadratnih metrov terminala, še dodatnih 60 hektarov obdelovalne zemlje je na voljo v Beltincih, kjer zadnja leta gojijo koruzo. Gre za kmetijska zemljišča, ki jih morajo po zakonu oddati v obdelavo kmetom. Naj spomnimo: zaradi spornih poslov pri prekupčevanju s temi zemljišči prestaja triletno zaporno kazen Srečko Prijatelj, prejšnji predsednik uprave Luke Robert Časar pa je bil na prvi stopnji obsojen na šest let zapora.

Terminal v Prekmurju

In kakšni so Mišičevi načrti z zalednimi terminali? Pravi, da je treba najprej analizirati razmere. »Za srednjeročni razvoj luke bi bilo treba spremeniti državni načrt in podaljšati pomole za nekaj sto metrov. To je po mojih ocenah odlična ekonomska upravičenost, a želim, da to potrdi tudi stroka. Moja filozofija je, da čim več prometa spravimo na železnice. Smiselno je imeti terminal, ker bi dejansko zabojnike preusmerili na železnico in razbremenili avtoceste. Smiselno bi bilo opraviti poglobljeno študijo terminala v Prekmurju,« pravi Mišič. S to idejo se stroka ne strinja.

Deli s prijatelji