HI, KONJIČEK

Mišič zvišuje plače, dobiček pa pada

Objavljeno 17. februar 2014 09.44 | Posodobljeno 17. februar 2014 09.30 | Piše: Ma. F.

Stroški dela so medletno poskočili za 16 odstotkov, ob koncu leta pa so zaposleni prejeli tudi stoodstotno trinajsto plačo.

Predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič.

LJUBLJANA – Velike besede, ki jih je izrekal Gašpar Gašpar Mišič ob prevzemu funkcije predsednika uprave Luke Koper, je bilo lepo slišati, vendar pa bo čas pokazal, koliko od izrečenega se bo uresničilo. Krmilo Luke Koper je prevzel septembra lani, prvi rezultati njegovega dela pa so že vidni. Medtem ko je dobiček v letu 2013 upadel za 19 odstotkov, je Mišič lepo poskrbel za zaposlene. Stroški dela so namreč medletno poskočili za 16 odstotkov, ob koncu leta pa so zaposleni prejeli tudi 13. plačo v skupnem znesku 1,3 milijona evrov ali 1360 evrov bruto na zaposlenega, pišejo Finance.

Protiusluga za zvestobo?

Leta 2012 so zaposleni prejeli 60-odstotno 13. plačo, medtem ko so pod Mišičevim krmilom prejeli 100-odstotno. Povprečna mesečna plača v Luki Koper sicer znaša okoli 2670 evrov, kar je 75 odstotkov nad lansko povprečno plačo v državi.

Poraja se vprašanje, ali je zvišanje plač in bogato izplačana 13. plača morebiti protiusluga za zvestobo predstavnikov delavcev, ki so večkrat pokazali, da podpirajo upravo. Predstavnik zaposlenih Mladen Jovičič je za Finance zanikal tovrstno naklonjenost, pod prejšnjima šefoma Brankom in Veselkom naj bi po njegovih besedah dobivali enako.

Deli s prijatelji