VODENJE

Mišič v petek prevzema Luko Koper

Objavljeno 05. september 2013 23.36 | Posodobljeno 05. september 2013 23.36 | Piše: STA, S. J.

Mišič je že povedal, da bo na mestu predsednika uprave vztrajal.

Gašpar Gašpar Mišič.

KOPER – Nekdanji državni sekretar Gašpar Gašpar Mišič bo v petek od dosedanjega predsednika uprave Bojana Branka prevzel vodenje Luke Koper. Gašpar Mišič je bil za predsednika uprave enega najpomembnejših državnih podjetij imenovan 26. avgusta, vendar pa njegova prihodnost na čelu Luke ob načrtovani menjavi nadzornikov družbe ostaja negotova.

Gašpar Mišič, ki se je ta teden odpovedal poslanskemu mestu, je ob imenovanju napovedal, da se bo dela lotil takoj in da bo pokazal, da so bili številni v zmoti o njem ter njegovih namenih in prepričanjih. Napovedal je, da bo vztrajal na mestu predsednika uprave Luke Koper, saj ga ni zlomila »niti javna medijska kampanja blatenja niti vse umazanije, ki se dogajajo v ozadju«.

Njegovo imenovanje na vrh Luke Koper je sicer podprlo pet nadzornikov, štirje pa so bili proti. Odločilni glas za naj bi prispeval prvi nadzornik Dino Klobas, sicer predstavnik kapitala, Gašparja Mišiča pa naj bi podprli še trije predstavniki zaposlenih in predstavnica koprske občine.

Uprava Luke Koper je sicer na zahtevo Slovenske odškodninske družbe (Sod) za 7. oktober sklicala skupščino, na kateri bodo delničarji odločali o predlogu Soda za zamenjavo vseh šestih članov nadzornega sveta Luke Koper, ki zastopajo kapital.

Odločitev nadzornega sveta je v politiki in javnosti namreč izzvala številne kritike in polemike, ker naj bi šlo za najočitnejši primer političnega kadrovanja, zato so se takoj začeli vrstiti pozivi, naj Sod vendarle ukrepa.

Proti imenovanju Mišiča za predsednika uprave Luke Koper so se izrekli vsi predsedniki koalicijskih strank, tudi premierka in začasna predsednica PS Alenka Bratušek, medtem ko sta ga podprla nekdanji predsednik PS in ljubljanski župan Zoran Janković in koprski župan Boris Popovič.

Deli s prijatelji