NEPREMIČNINE

Mišič konec maja (spet) na sodišče

Objavljeno 21. maj 2013 22.46 | Posodobljeno 21. maj 2013 23.07 | Piše: T. L.

Mišič trdi, da je njegovo podjetje račune do Kraškega zidarja poravnalo, zadnjo besedo bo imelo sodišče.

LJUBLJANA – Veliko je že bilo napisano o premoženju Gašparja Gašparja Mišiča, ki si je na Obali ustvaril pravo malo nepremičninsko oazo, v zadnjem času pa se v javnosti pojavlja predvsem kot eden od »rešiteljev« slovenskega gospodarstva in se zavzema za reševanje potopljenih gradbenih podjetij, predvsem Primorja.

Že pred meseci, ko je Mišič postal državni sekretar, so v medijih odmevale njegove izjave, češ da ne ve, koliko nepremičnin ima, to pa, tako je tedaj razlagal Mišič, sploh ni pomembno, ker da je vse pridobil na pošten in legalen način

Težave s Kraškim zidarjem

Mišič je po podatkih Reporterja v mešetarjenju z nepremičninami na Obali pridobil okoli 6,1 milijona evrov vredno premoženje, med drugim pa je gradil rezidenco Vile Park v Luciji, zaradi katere se še mora zagovarjati na sodišču. Zakaj? Ker dolg v znesku 1,3 milijona evrov do Kraškega zidarja v stečaju ni poravnan.

Že marca se je Mišič pridušal, da je tožba Kraškega zidarja proti njegovemu podjetju Gasspar izmišljena in čisti nesmisel. »Ta tožba je izmišljena in čisti nesmisel. Nastala je, ko sem Kraškemu zidarju, ki mi je zidal Rezidenco, zaračunal penale zaradi zamude ter za neizvedena dela in reklamacije. Ker Rezidenca ni bila končana v roku, je 10 kupcev stanovanj od mene terjalo odškodnino in sem jim moral znižati kupnino.«

Gradnja Rezidence Park Lucije je stala 24 milijonov evrov, ni pa znano, koliko je Mišič plačal za zemljišče, na katerem je imel Mercator skladišče in upravne prostore. Kot piše Reporter, naj bi bil Mišič po dogovoru prenesel na Kraški zidar 67 stanovanj in se hkrati zavezal, da bo njihova stanovanja do določenega roka tudi prodal, kar pa se ni zgodilo. Prav tako je Kraški zidar zahteval tudi plačilo pogodbene kazni, saj podjetje ni moglo plačati za izvedena dela. To pa ni vse: kar 10 kupcev naj bi od Mišiča zahtevalo odškodnino, zaradi česar naj bi jim bil zato znižal kupnino.

Konec maja spet za sodišču

Mišič je za tednik zatrdil, da je vse plačano in preplačano, medtem ko je stečajna upraviteljica Kraškega zidarja Nevenka Goriup dejala, da ni znano, kakšen bo razplet tožbe na sodišču, kjer naj bi bila naslednja obravnava konec maja, o poravnavi pa se za zdaj niso pogovarjali.

Pojasnila je še, da v stečajnem postopku Kraškega zidarja še ni bilo prodano nobeno stanovanje, sodišču pa je bil poslan predlog za prodajo vseh stanovanj rezidence Park Lucija, sodišče pa sklepa še ni izdalo. Na prodaj je tako 10 stanovanj po ceni 2400 evrov na kvadratni meter in 29 parkirnih mest po 850 evrov za kvadratni meter.

V zgornjem, 215 kvadratnih metrov velikem stanovanju Parka Lucije, ki je po oceni geodetske uprave vredno 573.000 evrov, stanujeta tudi Mišič in Tatjana Celarc s sinovoma.

Vila ob morju sameva, Mišičeva obljuba neizpolnjena?

To pa niso edine težave, ki pestijo poslovanje Mišičevega podjetja. Kot je znano, je Mišič leta 2009 kupil tudi stavbo Droge Portorož tik pred Bernardinom. Mišič je baje tedaj obljubil, da bo namesto občine ali javnega podjetja Okolje Piran na svoje stroške odstranil črpališče (fekalni zbiralnik) na parceli. Minila so že štiri leta, Mišič pa obljube ni izpolnil. Stavba Droge je spet prazna, park okoli stavbe pa povsem neurejen. Prostor je Mišič oddal v najem avtomehaniku, da lahko ta v njem popravlja stare avtomobile.

Tatjana Celarc je za tednik zagotovila, da je črpališče na parceli v lasti piranske občine, upravlja pa ga JP Okolje, ki ima na parceli družine Mišič-Celarc vknjiženo službeno pravico prehoda: »Iz tega razloga ne moremo zapreti cesti, ki gre po naši parceli (za stavbo) in je očitno zelo primerna za parkiranje,« je povedala Celarčeva. Ni pa želela potrditi, da se je Mišič ob nakupu stavbe in parka zavezal, da bo na svoje stroške premestil črpališče.

Milijonske hipoteke

Medtem ko so se pred meseci v javnosti pojavljale številke, da ima Mišič za 2,2 milijona evrov hipotek, zdaj Reporter piše o veliko višjih številkah. Teh naj bi bilo za več milijonov evrov, ena naj bi bila 2,5 milijona evrov, druga 1,14 milijona, tretja dva milijona evrov, vpisane pa so v zemljiške knjige na nepremičnine, ki jih ima Mišič v skupni lasti z življenjsko sopotnico Tatjano Celarc, s katero imata podjetje Gasspar, d. o. o.

Mišiča in Jankovića ne združuje le stranka, ampak tudi banka
 
Pri Banki Koper, v kateri je Zoran Janković nedavno najel 250.000 evrov posojila z visoko stopnjo tveganja, ima najeta posojila tudi Mišič. Celarčeva za tednik ni želela odgovoriti, kolikšna je višina bančnih posojil. Pojasnila pa je, da so bančna posojila podjetja zavarovana z nepremičninami v lasti tega podjetja.

O poslovanju: rasti so začeli leta 2009

Podatki Ajpesa za leto 2012 kažejo, da je podjetje Gasspar, d. o. o., lani ustvarilo 484.000 evrov prihodka od prodaje ter še 542.000 evrov od drugih prihodkov. Čisti dobiček je znašal 265.000 evrov, kar je šestkrat več kot leta 2010. Družba z 11 zaposlenimi je imela lani 6,1 milijona evrov premoženja v nepremičninah in posojilih. Med viri financiranja je bilo v letu 2012 1,7 milijona evrov kratkoročnih posojil. V začetku leta 2012 je imelo podjetje 2,4 milijona evrov finančnih obveznosti, 1,3 milijona evrov pa je bil dolg do poslovnih partnerjev. 

 

Deli s prijatelji