PREDSEDNIK UPRAVE

Mišič je koalicijo 
le ugnal v kozji rog

Objavljeno 28. avgust 2013 11.58 | Posodobljeno 28. avgust 2013 12.00 | Piše: Jadran Vatovec

Sod (vlada!) bo Mišiču poskušal preprečiti, da bi vodil Luko Koper.

Dino Klobas, predsednik nadzornega sveta Luke Koper, ni mogel skriti, da je med tistimi, ki občudujejo Gašparja Gašparja Mišiča. Foto: Tomi Lombar/Delo

LJUBLJANA, KOPER – Sliši se neverjetno in nepojmljivo, prav gotovo pa je najmanj skrb vzbujajoče: čeprav je zamisli, da bi donedavni državni sekretar v kabinetu predsednice vlade Gašpar Gašpar Mišič postal predsednik uprave večinsko državne Luke Koper, nasprotovala premierka Alenka Bratušek, tako rekoč celotno koalicijsko in celo parlamentarno prizorišče (poleg opozicijskih strank tudi Državljanska lista, Desus in SD), se je predvčerajšnjim večina nadzornikov na seji nadzornega sveta odločila, da bo (s preglasovanjem) imenovala prav njega.

Kako že pravimo? Da je vsaka stvar za (ne)kaj dobra. Ja, in da vsaka šola nekaj stane. Frustracije gor ali dol, državljani Slovenije smo se lahko prepričali, da so v naši »pravni« državi nekatera tako imenovana omrežja iz ozadja močnejša od opozicije in koalicije, od parlamenta in vlade, kaj šele od stroke. Drugič, tisti, ki vodijo ta omrežja, so v primeru Luke Koper nazorno pokazali, da nimajo nobenih zadržkov ali slabe vesti, da se požvižgajo in se bodo tudi od zdaj požvižgali na vse etične ali strokovne pomisleke, da so pri uresničevanju svojih interesov (še posebno v času krize) pripravljeni iti dobesedno kot tank – čez vse prepreke.

Politiko moti politični zaplet

Škandal zaradi tega spoznanja ni prav nič manjši. Ne, ni dovolj, da predsednik SD Igor Lukšič ugotavlja, da bo morala Slovenska odškodninska družba (Sod), ki v imenu države upravlja večinski paket delnic Luke Koper, če ne Sod, pa vlada, če ne vlada (koalicija), pa njegova stranka (tudi z izstopom iz vlade), preprečiti, da bi Mišič 7. septembra sedel v naslanjač generalnega direktorja.

Nič niti ne pomaga, da predsednik Državljanske liste, notranji minister Gregor Virant, šele zdaj od vlade zahteva, naj stori vse, kar je v njeni moči (pristojnosti), da bo Sod zamenjal državne nadzornike Luke Koper in skupščina delničarjev preklicala Mišičevo imenovanje. Ne pomaga niti to, da se predsednik stranke Desus Karl Erjavec strinja z Lukšičem in Virantom.

Še bolj hecno je, da je očitno enakega mnenja kot Lukšič, Virant in Erjavec tudi premierka Bratuškova, ki je pred dnevi Mišiča zaman pozivala, naj vendarle umakne svojo kandidaturo za predsednika uprave Luke Koper: pravi, da se bo v začetku prihodnjega tedna usedla s svojimi sodelavci in proučila, kaj zdaj še lahko stori vlada. Najbrž ni treba posebej omenjati, da so še bolj od predstavnikov vladnih strank v svojih komentarjih kritični veljaki opozicijskih SDS, SLS in NSi.

Kljub temu je Mišič le nekoliko presenečen nad takim, po njegovem prepričanju pretiranim odzivom politike. Mišič pravi, da bo zavihal rokave in dokazal, da so v zmoti vsi, ki dvomijo o njegovih namenih. Prav zato, ker je bil (znova) razočaran nad politiko, naj bi se želel vrniti v gospodarstvo. Zdaj naj bi bilo dokončno jasno, da res ni imel politične podpore z nobene strani, niti iz Pozitivne Slovenije ne: »Želim si, da bi bila predsednica vlade lahko ponosna name kot člana Pozitivne Slovenije in nekdanjega državnega sekretarja v njenem kabinetu.«

No, nad odločitvijo večine članov nadzornega sveta Luke Koper, da za predsednika uprave podprejo (imenujejo) dozdajšnjega politika Mišiča, je sicer razočarana tudi ekonomska in pravna stroka ter, ne nazadnje, celo Združenje nadzornikov Slovenije. Generalna sekretarka združenja Irena Prijović je na spletnem portalu Delo.si že pred šestimi dnevi objavila članek z naslovom Nespodobno povabilo samemu sebi (navedla je več strokovnih pomislekov, zaradi katerih se donedavni državni sekretar v kabinetu predsednice vlade za reševanje gospodarskih problemov in investicije ne bi smel potegovati za položaj prvega moža Luke Koper). Toda on potem ni samo kandidiral, ne, v kozji rog je na mah ugnal vse, ki so trdili, da ne bi smel kandidirati. 


Bo premierka namenoma malo počakala?

Počakajmo in videli bomo, ali si bo paradržavni sklad Slovenska odškodninska družba (Sod) zdaj upal sklicati izredno skupščino delničarjev Luke Koper, na njej odpoklicati nadzornike oziroma predvsem predsednika nadzornega sveta Dina Klobasa ter posredno začeti postopek razrešitve Gašparja Gašparja Mišiča. Prav bi seveda bilo, da tega, če že, Sod ne bi storil samo zaradi pritiska politike (vladne koalicije), čeprav že vnaprej vemo, da bo skoraj gotovo ključno, kakšno odločitev bodo sprejeli v kabinetu premierke Alenke Bratušek. Mogoče pa bo res koalicijski vrh počakal, da se najprej Mišič odreče poslanskemu mandatu, in šele potem (prek Soda) začel postopke v zvezi z Luko Koper. Slišati je, da ga varuhi koalicije po novem ne želijo videti znova niti v poslanski klopi. 

 

Deli s prijatelji