ZAŠČITA PREMOŽENJA

Miši in podgane zgrizle in posrale tudi igrače

Objavljeno 15. november 2017 18.45 | Posodobljeno 15. november 2017 18.52 | Piše: Moni Černe

Premoženje Zlatke Olah je od izvršitelja romalo na deponijo. Pred črno gradnjo piranske sodnice protestniki in policisti.

Dona in Zlatka Olah. FOTO: Moni Černe

LUCIJA – Poročali smo že, da je nekdanja gostinka, Pirančanka Zlatka Olah, dobila nazaj garažo, ki ji je bila nezakonito odvzeta po odloku okrajnega sodišča v Piranu, postopek pa je vodila črnograditeljica, sodnica Tina Benčič. Če je ta v svojem primeru kršila in še krši 81. člen zakona o sodniški službi, pa je skladno s predpisi Olahovo s hčerko Dono in dvema vnukoma (v času deložacije vnukinja še ni hodila v šolo, vnuk pa je bil šoloobvezen), po hitrem postopku deložirala. Na cesto.

Otroške igrače, obleke, dokumenti, fotografije so bili pogrizeni, pokakani, vlažni, strohneli.

Od izvršitelja na deponijo

Spomnimo, tako je razsodila, ker je imela Olahova nekaj tisoč evrov dolga. V času, ko se ji je dolg zaradi propadlega gostinskega poslovanja povzpel na približno 50.000 evrov, svojega imetja ni prepisala na koga drugega, ni razglasila osebnega stečaja, ampak je več kot 40.000 evrov pošteno odplačala. Ko pa ji je ostalo le še nekaj tisočakov dolga, je Benčičeva sledila svoji sodniški etiki.

Olahovi je prodala trisobno stanovanje na drugi javni dražbi za 80.000 evrov, kupec je dobil poleg še garažo za 18.000 evrov ter shrambo za 2000. Vse stvari štirih članov družine Olah pa je ob deložaciji maja 2016 v hrambo v Dekane odpeljal izvršitelj Franko Slavec. Glede na to, da je višje sodišče Olahovi pred dnevi vrnilo garažo, odobrilo pa je tudi, da se ji po 17 mesecih vrne imetje družine, je Olahova doživela šok: »Za hrambo pri izvršitelju je Slavec od mene zahteval več kot deset tisoč evrov, a ga je sodišče zavrnilo,« saj so ji garažo vzeli protizakonito, torej ji pripadajo tudi stvari, ki so bile v hrambi pri njem.

Izvršitellj pa jih je očitno hranil tako, da je hkrati skrbel za redne obroke glodavcev v dekanskem skladišču, ki ga uporablja za svojo dejavnost. Ko je Olahova prišla po stvari, so bile otroške igračke, obleke, dokumenti, fotografije pogrizene, pokakane, vlažne, strohnele. Med stvarmi njene družine so živele miši, podgane. Pohištvo iz prodanega stanovanja je polomljeno, nametano, poglodano, uničeno.

17 mesecev je Zlatka Olah čakala, da so ji vrnili stvari. A so v tako klavrnem stanju, da je večina romala na smeti.

Ko smo si stvari Olahovih hoteli ogledati novinarji, nam uslužbenec izvršitelja Slavca tega ni dovolil, češ da smo na zasebnem zemljišču. Ko smo stali na javni cesti, pa se je odločil, da dokler ne odidemo, Olahovim sploh ne bodo vrnili ničesar.

A tudi ko so ti svoje dobili nazaj, so predmeti zaradi klavrnega stanja, v kakršnem so, po večini romali na deponijo.

Ko smo izvršitelja vprašali, zakaj so stvari v slabem stanju, nam je odgovoril: »Saj niso. Stvari so takšne kot takrat, ko smo jih pripeljali v hrambo.«

V Vinjolah štirje policisti

V ponedeljek pa se je na parceli v bližini sodničine hiše začela stavka nezadovoljnih občanov Pirana in Olahovih, ki ne morejo verjeti, da njena hiša v Vinjolah še kar stoji. Sprašujejo se, zakaj gradbena inšpekcija zoper njo ni uvedla postopka in zakaj sklad kmetijskih zemljišč Benčičevim ni odpovedal najemne pogodbe za zemljišče, zanj plačujejo 50 evrov mesečne najemnine, kjer so uradno pašnik, vinograd, njiva oziroma travnik.

Hišo Benčičevih sta varovala dva policista, v neposredni bližini pa sta bila tudi dva uslužbenca Policijske uprave Koper v civilu. A čemu sploh policisti pred sodničino črno gradnjo? Pojasnjuje Anita Leskovec, predstavnica PU Koper za odnose z javnostmi: »Glede na javno dostopne informacije in izkušnje policije iz preteklosti smo ocenili, da so podani razlogi za začasno omejitev gibanja na navedenem območju.«

Na vprašanje, ali imajo prebivalci te hiše kak poseben status, pa Leskovčeva pojasnjuje: »Osebe, ki tam živijo, nimajo posebnega statusa, vendar pa je primarna naloga policije zaščita življenja in premoženja vseh prebivalcev. V policiji vsakič znova, glede na konkretno situacijo, ocenimo, ali so podani pogoji za začasno omejitev gibanja ali izvedbo katerega koli drugega zakonsko določenega ukrepa oziroma pooblastila policije. Policisti morajo po uradni dolžnosti izvesti vse zakonsko predpisane ukrepe, da se zavarujejo življenje, osebna varnost in premoženje.« 

Koliko nas bo stalo varovanje?

»Vsi štirje uslužbenci Policijske uprave Koper so bili do nas izjemno korektni, profesionalni in razumevajoči,« so nam povedali stavkajoči, ki mirno protestirajo. In koliko nas bo stalo tako varovanje sodničine hiše? »Izvajanje nalog varovanja življenja, osebne varnosti in premoženja ljudi spada v redno delo policije, zato podatka o višini stroškov nimamo,« pojasnjujejo na PU Koper.

 

Deli s prijatelji