NA KOŽO

Miši

Objavljeno 11. februar 2016 23.15 | Posodobljeno 11. februar 2016 23.15 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Pod pokrovom smo našli gnezdo miši, pa napeljavo so ti požrle.

V letošnji topli zimi se glodavci flodrajo na žive in mrtve, flodr, flodr, flodr, jih je kot Rusov, bi se reklo včasih, in veterinarji že opozarjajo na pojavljanje mišje mrzlice. Jaz je sicer nimam, se pa ob omembi miši vseeno začnem tresti. Od besa.

Začelo se je v hiši. Strop je, kakor se za stare kmečke hiše spodobi, lesen in votel, v vmesnem praznem prostoru so električne napeljave, izolacija in od letošnje zime – miši. Mogoče tudi podlasice ali polhi, celo ptiči ali netopirji? Ker se je v večernem spokoju ob škrebljanju in glodanju razlegalo še nekakšno prhutanje. Pa kroglice stiropora so ob stiku stropa in zidu kot droben sneg padale na okenske police. Naredi nekaj, ti si dedec, je zahtevala žena. V stropu sta res dve loputi, ampak jaz se v nobeno odprtino ne bi mogel stlačiti, plus ne vem, če bi me pri mojih sto kilah zdržal strop. Razmišljal sem naprej: če nasujem strup, bo razpadajoča crkovina smrdela, da bo joj. Pasti pa lahko nastavim samo okrog loput, poleg tega so narejene le za majhne glodavce. Najbolje bo, da vprašam v kmetijski zadrugi, sem sklenil, in res za drobiž dobil vrečke s posebnim strupom, ki glodavca ne le zagiftajo, temveč še dehidrirajo, potem ko crkne. Trupelce se povsem izsuši in postane kot list, ki jeseni suh odpade z drevesa, se je slikovito izrazila prodajalka.

Deratizacijsko akcijo sem ponovil dvakrat in po enem tednu sta škrebljanje in stiroporno sneženje prenehala.

»A boš svojemu dedcu zdaj vrezala v pas Sedem na mah, kot si je pogumni Grimmov krojaček? Kaj sedem, crkniti jih je moralo vsaj 37 komadov!« sem samozadovoljno navrgel ženi, ko sva se peljala po avtocesti iz Novega mesta proti domu.

V tistem je avto cuknil in prižgale so se lučke za ABS, EBD in nadzor tlaka v gumah. Škodo sem parkiral pri sosedu, izurjenem mehaniku, ki mi je kmalu javil vzrok okvare: »Pod pokrovom smo našli gnezdo miši, pa napeljavo so ti požrle.« Razumem, da se miši naselijo v avto, ki dolgo stoji. Ampak v mojega, ki ropota vsak dan? Ali pa so se mi maščevale sorodnice hišnih žrtev?

Naši mački sem pa že spakiral culico. 

Deli s prijatelji