ODMEVNO

Mishaly operira naprej, podpisi peticije kar dežujejo

Objavljeno 20. december 2013 21.45 | Posodobljeno 20. december 2013 21.48 | Piše: A. K.

Peticijo v podporo kirurgu Mishalyju je podpisalo več kot 2300 ljudi.

Izraelski srčni kirurg David Mishaly.

LJUBLJANA – Primer izraelskega kirurga Davida Mishalyja je dobil nove razsežnosti. V sredo je generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec v pogovoru z Mishalyjem ponovno zatrdil, da program otroške srčne kirurgije ostaja v UKC Ljubljana in da podjemne pogodbe z njim nikakor ne prekinjajo. Zdajšnja pogodba se izteče oktobra prihodnje leto.

V ekipi Mishalyja, ki v UKC Ljubljana uspešno operira otroke (te bi sicer morali pošiljati v tujino), ostaja kirurg Robert Blumauer, ki številne posege že opravlja kot prvi operater v sodelovanju z ekipo kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja kirurške klinike UKC Ljubljana.

Podpirajo ga

Na facebooku so starši otrok s srčno napako, ki jih je že operiral Mishaly ali pa še čakajo na srčno operacijo, ustanovili skupino v podporo izraelskemu kirurgu. Dvomijo, da je odločitev o vpeljavi novih kirurgov v program srčnih operacij v UKC Ljubljana v najboljšem interesu otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Prepričani so, da gre v tem primeru za igrice in sprevržene lastne interese posameznikov. Omenjeno stran je na facebooku všečkalo več kot 5700 ljudi, peticijo v podporo Mishalyju pa je podpisalo več kot 2300 podpornikov.

Vrhunec starše povabil na pogovor

»Včeraj je bil dober in pomemben dan za vse nas. V UKC Ljubljana so v uradnem sporočilu za javnost zapisali, da dr. Mishaly nadaljuje operacije. Kljub temu da stvari ostajajo precej nedorečene in nejasne, pa se lahko veselimo dejstva, da nas je generalni direktor povabil na pogovor in začel dialog. V tem trenutku še vedno čakamo na novi predlagani termin, ki vam ga bomo sporočili takoj, ko se uskladimo. Danes se nekateri starši srečamo z dr. Mishalyjem, ki zaključuje tri dni operacij v UKC, ki so bile tudi tokrat nadvse uspešne. V prihodnjem tednu pa nas čaka srečanje s predsednikom republike, z ministrstvom za zdravje in varuhinjo človekovih pravic ter nekaterimi predstavniki političnih strank. Naj bo ta božič vesel božič za vse naše otroke,« so v četrtek zgodaj zjutraj na facebooku sporočili starši. 

Starši lahko računajo nanj

V petek so sporočili, da so se srečali z vodstvom UKC Ljubljana. Konkretnih dogovorov ni bilo. »Sestanek zaključen. Uspešen je bil v tem, da smo se dogovorili, da se spet srečamo. Vodstvo bo pisno odgovorilo na naša vprašanja in zahteve. Hvala vsem za dobre misli,« so na facebooku zapisali starši. Sicer pa je Mishaly vodji ekipe, ki upravlja spletno stran, povedal, da lahko starši računajo na njegovo pripravljenost, da bo še naprej operiral v Ljubljani, in da ga morajo razumeti, da tega ne bo počel, če ne bo zaželen.

»Za zdaj je optimističen in verjame v ekipo, s katero dela tukaj, se pa zaveda, da je ta hip veliko stvari nedorečenih, kar nikakor ni najboljša osnova za nadaljevanje dela,« so še sporočili starši.

Deli s prijatelji