PAVŠAL

Miru Senici več kot dva tisočaka mesečno plačuje vladna fundacija

Objavljeno 28. december 2012 14.52 | Posodobljeno 28. december 2012 14.52 | Piše: T. L.

Dorjan Maršič trdi, da pavšal Senice na ITF ni povezan s tem, da je bil sam generalni sekretar LDS v času, ko je stranko vodila Kresalova.

Odvetnik Miro Senica

LJUBLJANA – Odvetniška pisarna Mira Senice vsak mesec na račun prejme 2400 evrov mesečnega pavšala od vladne fundacije, in sicer Mednarodnega sklada za razminiranje in pomoč žrtvam min (ITF), ki ga vodi Dorjan Maršič, nekdanji generalni sekretar LDS v času predsedovanja Katarine Kresal, poroča časopis Finance. Kot je znano, je Senica življenjski partner Kresalove, njegov pavšal na ITF pa naj ne bi bil edini pri pravnih osebah, povezanih z državo.

Mednarodni sklad za razminiranje in pomoč žrtvam min je leta 1998 ustanovila slovenska vlada za pomoč BiH pri uveljavljanju daytonskega sporazuma, razminiranju ozemlja in rehabilitaciji žrtev min. Postopoma se je dejavnost ITF razširila tudi na druga povojna ozemlja.

Z Mercatorjem do šest milijonov evrov

Miro Senica na vprašanja o sodelovanju z ITF ni odgovoril, molčal je tudi o sodelovanju oziroma pavšalu od drugih ustanov in podjetij, kjer je država ustanoviteljica ali večinska lastnica. Pred nedavnim je v javnosti odjeknila neuradna informacija, ki jo je objavil Požareport: Senica naj bi samo s svetovanjem in z zastopanjem Mercatorja v obdobju med 2006 in 2011 zaslužil šest milijonov evrov. Senica je že večkrat do zdaj zanikal, da bi delal za državo, odgovoru na vprašanje, za katera državna podjetja dela, pa se je vselej izogibal. 

»Senica je odvetnik ITF že od začetka«

»Pavšal Mira Senice na ITF ni povezan s tem, da sem bil jaz generalni sekretar LDS, ko je stranko vodila Katarina Kresal. Senica je odvetnik ITF že od začetka, ko jaz s tem nisem imel nič. V preteklosti je bil pavšal precej višji, vendar se je moj predhodnik na ITF dogovoril za znižanje pavšala,« je povedal Maršič. »Miro Senica ob vsakem izplačilu ITF tudi donira 500 evrov, tako da mesečno zasluži 1900 evrov,« je dodal. Po podatkih na spletni strani ITF je Odvetniška pisarna Mira Senice do zdaj donirala dobrih 34 tisoč evrov, poročajo Finance

Prav veliko dela pa odvetniška pisarna z ITF nima. Pisarna namreč ITF zastopa v pravdah in postopkih pred sodišči, a po podatkih GVIN je imel ITF v zadnjih osmih letih le eno pravdo. »Poleg pravd Senica skrbi še za interne akte ITF in pravna mnenja, ki jih je kar nekaj,« je za časnik povedal direktor ITF.

Deli s prijatelji