OPOZORILA

Mirovni inštitut svari izbrisane, naj ne nasedajo oglasom

Objavljeno 11. julij 2012 19.40 | Posodobljeno 11. julij 2012 19.39 | Piše: M. U., STA

Podjetje Poravnava pravi, da želijo le vzpostaviti stik z izbrisanimi.

Mirovni inštitut svari izbrisane, Poravnava pravi, da želijo le vzpostaviti stik z njimi (foto: Roman Šipič).

LJUBLJANA – Neža Kogovšek Šalamon z Mirovnega inštituta je izbrisane pozvala, naj ne nasedajo oglasom podjetij, ki obljubljajo, da bodo v njihovem imenu uveljavljala odškodnino od države. Oglasi so po njenem mnenju zavajajoči, ker izbrisanim obljubljajo pravno svetovanje, pri čemer pa sistem odškodnin od države sploh še ni pripravljen.

Poravnava skuša z izbrisanimi le vzpostaviti stike

Iz podjetja Poravnava pa zavračajo očitke Mirovnega inštituta, da je njihov oglas za uveljavljanje odškodnin izbrisanim zavajajoč. Kot so pojasnili, je odziv izbrisanih velik, za zdaj pa z njimi poskušajo le vzpostaviti stik in pridobiti dozdajšnjo dokumentacijo. Kaj konkretno bo moral posameznik izpolnjevati, da bo upravičen do odškodnine, se po navedbah predstavnikov podjetja ne bo vedelo, dokler vlada ne pripravi sistema odškodnin za izbrisane.

Nepotrebnih stroškov naj ne bi bilo

Zahtevkov tako v podjetju še ne bodo vlagali, ker za to nimajo pravne podlage. Ko bodo določeni natančni pogoji za pridobitev odškodnine, pa se bo lahko začel postopek uveljavljanja zahtevka. Sicer pa menijo, da ne bodo »ravno vsi« izbrisani upravičeni do odškodnine, saj bodo pogoji po njihovih ocenah zelo strogi. »Glede nepotrebnih stroškov se ni treba bati nobeni stranki,« poudarjajo v podjetju. V času trajanja postopka je namreč pravno svetovanje, pridobivanje dokumentacije in uveljavljanje zahtevka vsem izbrisanim brezplačno, v primeru neuspešnega postopka pa stroške v celoti krije podjetje. Če je postopek uspešen, pa v podjetju po izplačilu odškodnine stranki zaračunajo provizijo v znesku 10 odstotkov in DDV.

Deli s prijatelji