ŽALOVANJE

Miro umrl med iskanjem sence?

Objavljeno 17. julij 2012 11.32 | Posodobljeno 17. julij 2012 11.33 | Piše: Primož Škerl

Na gori Sv. Ilija na Pelješcu so našli truplo pogrešanega Mira Podjeda.

Z nasmehom je prenašal še tako težke naloge, na sliki s Poldetom Bibičem, ki je umrl v petek (foto: mediaspeed.net).

OREBIĆ – Hrvaški gorski reševalci so po petih dneh napornega iskanja včeraj na polotoku Pelješac našli truplo pogrešanega slovenskega planinca. Gre za 68-letnega Celjana Mira Podjeda, priznanega slovenskega gledališkega igralca. Do konca januarja, ko se je upokojil, je bil član Slovenskega ljudskega gledališča Celje (SLG).

Nagrajen in priljubljen

Dramski igralec Miro Podjed je v Celju živel in ustvarjal dobrih 40 let. Prejel je srebrni grb Mestne občine Celje, seznam njegovih nagrad in dosežkov na področju dramske igre, gledališča in filma je nadvse zajeten. Njegova zadnja vidnejša vloga v SLG je bila v drami Utva Antona Pavloviča Čehova, kjer je uprizoril Iljo Afanasjeviča Šamrajeva, poročnika v pokoju, najmlajši pa so ga poznali iz številnih predstav za otroke in mladino.

Podjed je bil izkušeni planinec in veliki ljubitelj gora. Po rodu je bil Gorenjec z Bleda in je dobro poznal pravila, ki veljajo za hojo po hribovitih predelih. Ne drži, kot so navajala nekatera poročila, da bi na Svetem Iliju (961 metrov nadmorske višine) nad Orebićem zašel s poti. Predel mu ni bil tuj. Več kot tri desetletja je z družino dopustoval na bližnji Korčuli in nikdar ni zamudil priložnosti, da bi se povzpel na goro. Gore so mu bile bolj pri srcu kot morje.

Iskal je senco

V četrtek zjutraj se je kot že tolikokrat spet napotil do Orebića. Ženi Mateji je rekel, da se vrne še isti dan, okoli poldneva je še poklical po prenosnem telefonu in dejal, da se vrača. Do večera ga ni bilo in žena je o izginotju obvestila policiste in gorske reševalce. Ponoči ga niso našli, v petek se je v iskanje vključil helikopter, v soboto še ekipe s psi, v nedeljo tudi prostovoljci. V naporni akciji so sodelovali gorski reševalci iz Makarske, Splita, Dubrovnika, Šibenika, Drniša in Karlovca. Našli so ga šele včeraj na zgornjem strmem delu območja Kabla, stran od shojenih poti. Prepozno.

Potrta kolega

David Čeh, igralec SLG Celje, je ob kolegovi smrti povedal: »Iz našega Mira je vela velika in nenadomestljiva pozitivna energija, družila sva se tudi zunaj gledališča, bila sva osebna prijatelja. Izgubil sem zelo drago osebo. S poslovilno predstavo je iz SLG odšel februarja.« Renato Jenček, prav tako igralec SLG Celje, je dodal: »Miro je bil izjemno dober človek, ki je znal poskrbeti za vse. Z nasmehom je prenašal še tako težke naloge, vsako vlogo je naredil z največjim spoštovanjem do svojega poklica kakor tudi do avtorja dela. Krasili sta ga veliko srce in veliko razumevanje, v gledališču smo z njim lažje prenašali napore.«

Vzrok smrti bo razkrila obdukcija, a očitno je bilo, da celjski dramski igralec ni padel, saj na truplu ni bilo poškodb. Najverjetneje ga je v hudi pripeki in po naporni hoji obšla slabost in se je zavlekel v senco. »Na truplu ni vidnih in značilnih poškodb, zato domnevamo, da ga je obšla slabost in da je umrl zaradi bolezni. Po opravljenem ogledu so reševalci spravili truplo z gore,« navajajo na spletnih straneh hrvaške gorske reševalne službe. V iskanju so preobrnili vsak kotiček, poti in stranpoti, tako rekoč vsak grmiček. Gre za obsežno, nepregledno in težko dostopno območje, za nameček reševalci niso poznali smeri, v katero se je odpravil Podjed. Iskali so iglo v senu. Tako so v noči na nedeljo s štirimi ekipami prečesali celotni hrib Šćićevo, saj so sklepali, da bi to lahko bil cilj celjskega planinca. Pred časom so hrvaški reševalci na tem območju iskali izgubljeno češko planinko. Našli so jo po osmih letih.

Vračal se je na Bled

»Bil je moj sosed. Odkar pomnim, sva se poznala. Pa še v daljnem sorodstvu sva z Mirom Podjedom. Letos nas je vse skupaj prijetno presenetil, kar se nas je zbralo ob Prešernovem spomeniku pod farno cerkvijo na Bledu. Miro je prav požlahtnil to občinsko proslavo z nekaj Prešernovimi, tudi meni nepoznanimi verzi. Ko smo pozneje klepetali, sem ga povabil k sodelovanju. Rekel sem mu, da bo v pokoju lahko več v domačem kraju, kjer bomo še kaj zanimivega in odmevnega naredili za Bled in domačine,« nam je dejal blejski župan prof. Janez Fajfar, ki je tudi avtor ene zadnjih Mirovih fotografij. M. K.

 

Deli s prijatelji