ZLOGLASNA OGRAJA

Miro Cerar priznal veliko napako

Objavljeno 17. junij 2016 22.13 | Posodobljeno 17. junij 2016 22.12 | Piše: STA, Mo. S.

»Očitno je prišlo do nesporazuma in takoj, ko pridem nazaj v Ljubljano, bom dal navodila, da zadevo odstranijo in da se stanje normalizira,« je v Beli krajini povedal premier.

Stranka Mira Cerarja se je zavezala, da bodo poroke istospolnih partnerjev v zakonu.

SEMIČ – Žična ograja, ki so jo nedavno namestili na pred tem postavljeno panelno ograjo ob Kolpi med vasjo Učakovci in mejnim prehodom Vinica, je napaka in jo bo treba nemudoma odstraniti, se je na protest Občine Črnomelj ob današnjem obisku Bele krajine v Štrekljevcu pri Semiču odzval premier Miro Cerar

Nesporazum?

Cerar je v odzivu na današnje protestno pismo, ki so ga na ministrstvo za notranje zadeve naslovili v kabinetu črnomeljske županje Mojce Čemas Stjepanovič, zatrdil, da ga je novica o namestitvi rezilne ograje na panelno negativno presenetila in da ta tam ni potrebna. Še drevi oziroma takoj ob vrnitvi v Ljubljano pa bo posredoval, da jo nemudoma odstranijo, saj se dobro zaveda, da je škodljiva za turizem ob Kolpi. »Očitno je prišlo do nesporazuma in takoj, ko pridem nazaj v Ljubljano, bom dal navodila, da zadevo odstranijo in da se stanje normalizira,« je dejal.

Dodal je, da sicer v stalnem stiku z lokalnim prebivalstvom postopno odstranjujejo žično ograjo ob slovensko-hrvaški meji, ki so jo postavili ob vrhuncu nedavne begunske krize, in jo nadomeščajo s panelno. Ker so razmere glede migrantov še vedno negotove, hkrati pa nadaljnjih prehodov večjih skupin migrantov, ki bi se lahko pojavile nenadoma, ne morejo izključiti, morajo del teh varnostnih ovir zadržati. Tako kombinirajo varnostni pristop, hkrati pa zadeve urejajo tako, da bodo lastniki zemljišč lahko normalno prihajali do svojih njiv, turisti pa do Kolpe. Glede zaraščenosti ograje ob meji s Hrvaško je napovedal, da bo zanjo s sodelovanjem lastnikov zemljišč poskrbela država. Košnjo na pristojnem ministrstvu že pripravljajo, takoj po tej pa bodo žične ograje povsod, kjer bo mogoče, odstranili.

Škoda za turizem

Kot so v omenjenem protestnem pismu zapisali na črnomeljski občini, je namestitev žične ograje na panelno povsem nesprejemljiva, predvsem pa je nesprejemljivo to, da so jo postavili v začetku turistične sezone. Dodali so še, da jih turistični delavci že tako opozarjajo, da zaradi ograje zaznavajo opazen padec povpraševanja po območnih turističnih storitvah in da se z njeno namestitvijo ne morejo strinjati. Zaradi navedenega zahtevajo takojšnje prenehanje nameščanja bodeče žice na panelno ograjo ob Kolpi, so še zapisali v Črnomlju.

Cerar se je sicer v Beli krajini mudil na samostojnem obisku, za drugo polovico leta pa je napovedal tamkajšnji obisk širše vladne ekipe.

Deli s prijatelji