ZADOLŽEN

Mirko Tuš sam sebi posodil 20 milijonov

Objavljeno 04. maj 2015 20.03 | Posodobljeno 04. maj 2015 20.06 | Piše: S. U.

Banke ne dovolijo več kreditiranja Mirka Tuša.

LJUBLJANA – Kot kaže, želijo banke upnice pri reševanju zadolženega imperija Mirka Tuša pomoč tujega finančnega svetovalca. Neuradno je slišati tudi, da so banke dobile ponudbo za odkup terjatev do skupine nekdaj najbogatejšega Slovenca, ki je do 2010 štiri leta kraljeval na vrhu lestvice najpremožnejših Slovencev. Po poročanju Dela njihovi sogovorniki zahtevo bank po tujem finančnem svetovalcu pomenljivo komentirajo, da znanje nekdanjega finančnega ministra Uroša Čuferja in bančnega sanatorja za banke upnice očitno ne zadošča.

Spomnimo, Mirko Tuš je svojemu Tuš Holdingu dolžan 20 milijonov evrov. Ta kredit mora vrniti do konca leta 2019. 

Finančno prestrukturiranje skupine poteka uspešno?

Leta 2009 je bil njegov tržni delež 18-odstoten, lani je upadel na 13 odstotkov. Po navedbah naših virov so se za pet odstotkov zmanjšali tudi prihodki iz njegove trgovske dejavnosti. Kljub temu da se je Tušev trend na področju trgovine obrnil navzdol, pa ti poudarjajo, da finančno prestrukturiranje skupine poteka uspešno: »Uresničujemo zastavljeno dolgoročno strategijo in pospešeno nadaljujemo aktivnosti, vezane na dezinvestiranje in odprodajo vsega nestrateškega premoženja. S prejeto kupnino od Tušmobila se je skupina pomembno razdolžila. V uresničevanju zastavljene dolgoročne strategije smo osredotočeni na naš najpomembnejši steber – trgovino, kjer krepimo položaj največjega slovenskega trgovca na trgu. Verjamemo, da bo Mirko Tuš, kot direktor družbe, z ekipo postavil nove dimenzije v trgovini, kakor mu je to uspelo v telekomunikacijah s Tušmobilom.«

Delo še poroča, da si banke Tuša ne upajo poslati v stečaj. To je sicer pred časom želela storiti ena od tujih bank upnic, saj je nanj vezana množica slovenskih dobaviteljev. Če bi padel Tuš, bi potegnil v brezno tudi njih. V Tušu je sicer kar 70 odstotkov dobaviteljev slovenskih, v nekaterih segmentih prodaje pa je ta delež še večji.
 

Deli s prijatelji