JASNO IN GLASNO

Ministrstvo zavrglo vlogo Lekarne Ljubljana o odprtju enote v Postojni

Objavljeno 04. februar 2014 13.55 | Posodobljeno 04. februar 2014 13.55 | Piše: STA, A. L.

Poslovalnica Lekarne Ljubljana v Postojni od nedavnega ne obratuje več kot lekarna.

LJUBLJANA – Ministrstvo za zdravje je zavrglo vlogo za verifikacijo enote Lekarne Ljubljana v Postojni, kar je prvi pogoj za odprtje lekarne. Ob tem je ministrstvo zavzelo stališče, da če je na območju občine že ustanovljen javni zavod za opravljanje lekarniške dejavnosti, potem drug javni zavod ne sme posegati v to območje.

Njihovo pojasnilo

Takšno stališče je ministrstvo tudi zapisalo v dopisu Združenju občin Slovenije, Skupnosti občin Slovenije in Združenju mestnih občin Slovenije. Ob tem so v dopisu zapisali, da če občina še nima lekarne in izpolnjuje pogoje za lekarno, lahko ustanovi svoj javni lekarniški zavod, postane soustanoviteljica že obstoječega ali pa podeli koncesijo. Lahko pa javni lekarniški zavod v drugi občini izjemoma organizira podružnično lekarno, če v tistem kraju ni lekarne, a je potreba za izdajo zdravil. Ob tem na ministrstvu navajajo, da mora občina ustanoviti svoj zavod ali pa podeliti koncesijo, če ugotovi, da so se merila spremenila in da podružnica izpolnjuje pogoje za lekarno.

Na ministrstvu tudi opozarjajo, da zakon o zavodih določa, da lahko zavod spremeni ali razširi dejavnost le s soglasjem ustanovitelja. Ustanovitelj javnih lekarniških zavodov so občine, tako da mora dati soglasje za odprtje nove lekarne občina ustanoviteljica. Zato ministrstvo poziva lekarne, naj organizirajo oz. uskladijo opravljanje lekarniške dejavnosti v svojih občinah v skladu z veljavno zakonodajo. Pri tem posebej opozarjajo na primere, ko je občina sklenila le pogodbo z javnim zdravstvenim zavodom.

V nasprotju z zakonom

Na ministrstvu za zdravje opozarjajo, da je v skladu z zakonom o lekarniški dejavnosti ministrstvo tisto, ki mora dati soglasje k ustanovitvi javnih lekarniških zavodov in k podelitvi koncesij. »To sta v skladu z zakonom edini možni obliki opravljanja lekarniške dejavnosti, vse druge oblike so v nasprotju z zakonom,« so zapisali v dopisu. Država je torej z vzpostavitvijo mreže, izdajo soglasij k ustanovitvi javnih lekarniških zavodov in podelitvi koncesij ter izdajo dovoljenj za opravljanje lekarniške dejavnosti odgovorna za izvajanje lekarniške dejavnosti. Vloga občine je, da z upoštevanjem potreb prebivalstva po preskrbi z zdravili organizira opravljanje lekarniške dejavnosti v skladu z zakonom, postavljenimi merili in izdanimi soglasji, so navedli na ministrstvu.

Lekarna Ljubljana je namreč decembra odprla svojo poslovalnico v Postojni. Zaradi odprtja enote na območju, kjer že deluje druga javna lekarna, je večina lekarn po Sloveniji konec novembra za uro protestno zaprla vrata.

Poslovalnico v Postojni so sicer odprli še pred končanim verifikacijskim postopkom, zato od nedavnega ne obratuje več kot lekarna, saj je tržna inšpekcija ugotovila, da ne izpolnjuje vseh pogojev.

Deli s prijatelji