ZNANJE

Ministrstvo za izobraževanje ne ukinja poučevanja nobenega tujega jezika

Objavljeno 10. junij 2013 22.54 | Posodobljeno 10. junij 2013 22.54 | Piše: STA, A. L.

Sklenilo se bo le poskusno izvajanje drugega tujega jezika kot obveznega predmeta na tretjini slovenskih šol, pojasnjuje državni sekretar Aljuš Pertinač.

Najvišjo oceno dobijo šole, v katerih so učenci uživali v branju knjig, razvijanju ročnih spretnosti, naravoslovnih aktivnostih ali delovanju v skupnosti in to navdušenje prenesli v svoja nova okolja.

LJUBLJANA – Ministrstvo za izobraževanje ne ukinja poučevanja nobenega tujega jezika, je danes poudaril državni sekretar Aljuš Pertinač. V prihodnjem šolskem letu se pri poučevanju tujih jezikov po njegovih besedah ne bo spremenilo nič, sklenilo se bo le poskusno izvajanje drugega tujega jezika kot obveznega predmeta na tretjini slovenskih šol.

Ni več osnove za uvedbo obveznega drugega tujega jezika

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je to posledica tega, da na podlagi zakona o osnovni šoli iz leta 2011 ni več osnove za uvedbo drugega obveznega tujega jezika. Na ministrstvu ob tem predlagajo zamik uvedbe poučevanja prvega tujega jezika v 2. razredu osnovne šole ter zamik poučevanje drugega tujega jezika kot neobveznega izbirnega predmeta.

Ministrstvo se je za ta zamik odločilo zaradi pomanjkanja finančnih sredstev in zaradi potrebe po dodatnem zaposlovanju strokovnih delavcev, ki pa si jih ministrstvo trenutno ne more privoščiti, je na današnji novinarski konferenci povedal Pertinač.

Dve uri tedensko, neobvezno

Na osnovi izhodišč Bele knjige 2011 ministrstvo v predlogu novele zakona o osnovni šoli predlaga, da bo šola za učence 4., 5. in 6. razreda izvajala pouk neobveznih izbirnih predmetov, med katerimi bo tudi pouk drugega tujega jezika. Za učence 7., 8. in 9. razreda pa bo šola lahko izvajala pouk tujega jezika kot neobveznega izbirnega predmeta. Pouk jezika bo trajal dve uri tedensko.

To določbo bodo začeli uveljavljati v šolskem letu 2014/2015, je dejal Pertinač. Z novelo predlagajo še začetek uvajanja poučevanja obveznega tujega jezika v 2. razredu v šolskem letu 2014/15.

Prevelika zahtevnost

Direktor Zavoda RS za šolstvo Gregor Mohorčič je pojasnil, da se je za poskusno uvajanje drugega obveznega tujega jezika v 7., 8. in 9. razredu od začetka poskusa 2008/2009 do konca letošnjega šolskega leta odločilo 159 osnovnih šol. Na preostalih šolah pa se je za drugi tuji jezik v tretji triadi kot izbirni predmet v minulem šolskem letu odločila le tretjina slovenskih osnovnošolk in osnovnošolcev.

Mohorčič je med pomisleki za uvajanje obveznega drugega tujega jezika navedel vprašanje, ali zakonske rešitve omogočajo dovolj kakovostno izvedbo pouka drugega obveznega tujega jezika ali pa je možno prek drugega fleksibilnega načina dela tudi doseči enako kakovosten pouk. Poleg tega je po njegovem mnenju v ospredju tudi vprašanje prevelike zahtevnosti učenja dveh tujih jezikov, še zlasti za tiste učence, ki imajo težave že s prvim tujim jezikom.

Želijo s tem preprečiti odhod mladih v tujino?

V Slovenski demokratski mladini pa se ob ukinitvi obveznega drugega tujega jezika vprašujejo, ali morda želi ministrstvo s tem mlade omejiti in jim posredno preprečiti odhod v tujino. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se zavzemajo za obvezno učenje drugega tujega jezika v osnovnih šolah, saj so prepričani, da bo to povečalo konkurenčnost mladih in »Sloveniji pomagalo ustvariti državljane, ki vidijo tudi preko svojih meja pri iskanju novih možnosti zaposlitve«.

Deli s prijatelji