NI RES

Ministrstvo nad SVIZ: Obtožbe so neutemeljene

Objavljeno 14. junij 2012 18.44 | Posodobljeno 14. junij 2012 18.45 | Piše: A. L.

Na štiri točke sindikata ministrstvo Žige Turka odgovarja: Ni res.

V Svizu razmišljajo o ovadbi ministra Turka.

LJUBLJANA – Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport trdi, da so bile na današnji tiskovni konferenci Sindikata za vzgojo in izobraževanje (SVIZ) izrečene obtožbe neutemeljene. Na to se odzivajo v štirih točkah (citiramo):

– Ni res, da je ministrstvo 11. junija izdalo pravilnik o šolskem koledarju. Ministrstvo je 11. junija na spletni strani objavilo osnutek pravilnika, ki je v javni obravnavi. Zadostovalo bi, da bi sindikat sporočil svoje pripombe ali prosil za pojasnila, ampak očitno je ubral pot zaostrovanja namesto reševanja problemov.

– Ni res, da bi se šole zaprle ob 15.45. Do 15.45 bo trajalo podaljšano bivanje, nato pa bo šola organizirala dopolnilne (interesne) dejavnosti, upoštevajoč potrebe šole in staršev. Za dopolnilne dejavnosti prejme šola denar, učitelji so za to plačani. Za otroke in starše se ne spremeni nič.

– Ni res, da se spreminjajo normativi in standardi. Urniki odpiranja in zapiranja šol so nespremenjeni, spreminja se organizacija pouka znotraj teh ur, kar ni spreminjanje standardov. Zakonodaja ministrstva ne zavezuje, da v zvezi s šolskim koledarjem in z mrežo šol išče soglasje sindikata.

– Ni res, da minister ne podpiše pogodb za najbolj izpostavljene funkcionarje sindikata. Gre za pogodbe, ki omogočajo sindikalnim zaupnikom, da v rednem delovnem času opravljajo sindikalno delo. Pogodbe, ki so bile omenjene na novinarski konferenci, zadevajo šolsko leto 2012/13, začnejo torej veljati 1. septembra 2012 in minister jih je že podpisal. Velja poudariti, da imajo vsi funkcionarji sindikata veljavne pogodbe do konca tekočega šolskega leta, to je do 31. avgusta 2012.

Deli s prijatelji