KDAJ BO IZPUŠČEN?

Ministrstvo: Križnar je v zaporu zadovoljen

Objavljeno 27. maj 2016 15.41 | Posodobljeno 27. maj 2016 15.41 | Piše: STA, Pe. J.

Zunanje ministrstvo za zdaj ne razmišlja, da bi v Južni Sudan poslali slovenskega diplomata.

Svetovni popotnik in avtor filma Tomo Križnar in režiserka Maja Weiss.

LJUBLJANA – Vodja oddelka za varstvo interesov slovenskih državljanov v tujini, za mednarodno pravno pomoč in legalizacijo na zunanjem ministrstvu (MZZ) Jožica Bračun Bokor je povedala, da so bili na ministrstvu s priprtjem Toma Križnarja seznanjeni že pred tednom dni, o čemer jih je obvestila njegova soproga.

Stopili v stik prek nemškega veleposlaništva

Zunanje ministrstvo je takoj stopilo v stik s slovenskim veleposlaništvo v Kairu, ki je za konzularno zaščito zaprosilo nemško veleposlaništvo v Južnem Sudanu. Križnarja je obiskal nemški diplomat, ki je preveril razmere v zaporu v prestolnici Juba, s katerimi je slovenski aktivist zadovoljen, »kar je za nas zelo pomirjajoče«, je dejala Bračun Bokorjeva in dodala, da je nemški diplomat pri južnosudanskih oblasteh zaprosil za ponoven obisk v zaporu.

Upajo, da bo Križnar čim prej na prostosti

Zunanje ministrstvo je južnosudanskim oblastem posredovalo dve diplomatski noti, v katerih je zaprosilo za čimprejšnjo in čim ugodnejšo rešitev primera. Za zdaj nimajo uradnih informacij, česa je Križnar osumljen, preiskava južnosudanskih oblasti pa je še v teku, je povedala predstavnica MZZ.

O slovenskem diplomatu ne razmišljajo

Križnarju naj bi bili zasegli kamere, poleg tega menda ni imel ustreznega dovoljenja za potovanje po tem območju, vendar te informacije niso uradno potrjene, je dejala Bračun Bokorjeva. Na zunanjem ministrstvu so v stalnem stiku s Križnarjevo soprogo in pristojnimi južnosudanskimi oblastmi, o primeru pa sproti obveščajo urad predsednika republike. Za zdaj ne razmišljajo, da bi v Jubo napotili slovenskega diplomata, je še dejala predstavnica MZZ.

Deli s prijatelji