POMANJKANJE SREDSTEV

Ministrstvo denarja za prevoze ne more zagotoviti

Objavljeno 16. maj 2014 18.32 | Posodobljeno 16. maj 2014 18.32 | Piše: STA, Ma. F.

Subvencionirane prevoze uporablja okoli 70.000 dijakov in študentov.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Ministrstvo za infrastrukturo znotraj svojih sredstev denarja za subvencije prevozov dijakov in študentov ne more zagotoviti, je v izjavi za medije po sestanku s Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS) dejal minister Samo Omerzel. Eden od predlogov je sicer bil, da bi se zagotovilo sredstva za tri mesece, vendar je ŠOS to možnost zavrnil.

Minister za infrastrukturo in prostor, ki opravlja tekoče posle, je povedal, da so študentski organizaciji danes na sestanku podrobno predstavili trenutno stanje. Kot je izpostavil, so že ob sprejemanju proračuna za leto 2014 na ministrstvu opozarjali, da za subvencije ni zagotovljenih dovolj sredstev. »Od tistega trenutka nismo vedeli, od kod bomo ta denar zagotovili,« je dejal. Za tem je matični odbor državnega zbora za infrastrukturo zapisal sklep, kjer je vladi naložil, da mora ta sredstva zagotoviti.

V iskanju rešitve

Rešitve za nastalo stanje je tako treba najti v okviru celotne vlade, meni minister. Ob tem je izpostavil, da verjame, da bodo zagotovili ta denar za leto 2014. Iskanje krivcev pa je po njegovem prepričanju trenutno nekonstruktivno.

Omerzel je dejal, da predstavniki ministrstva za infrastrukturo in ministrstva za finance iščejo rešitve. Ministrstvo za infrastrukturo je nekaj predlogov že posredovalo ministrstvu za finance, ki mora na koncu podati predlog za rešitev problema, je pa to odgovornost celotne vlade, je dodal.

Predsednik ŠOS Žiga Schmidt je poudaril, da ne bodo dopustili, da bi dijaki in študentje plačevali polno ceno za prevoze. Ob seznanitvi z možnostjo, da lahko najdejo sredstva za subvencije le za tri mesece, je zatrdil, da na to ne bodo pristali. To je po njegovem prepričanju neodgovorno, saj bi rešili problem do parlamentarnih volitev, z novim šolskim letom pa se bi morali spet ukvarjati s to problematiko.

Zakonsko zagotovljena pravica

V ŠOS zahtevajo, da se ta problematika reši do konca leta, saj je pravica do subvencioniranega prevoza zakonsko zagotovljena. V ponedeljek bodo skupaj z Dijaško organizacijo Slovenije predstavili akcije v naslednjem tednu. Uporabili bodo namreč vsa sredstva, tudi demonstracije, da bodo preprečili zamrznitev subvencij, je dejal Schmidt.

Konec julija 2012, v času vlade Janeza Janše, je namreč začela veljati novela zakona o prevozih v cestnem prometu, ki je s šolskim letom 2012/13 uvedla subvencioniranje prevozov za dijake in študente. Subvencionirane mesečne vozovnice lahko kupijo vsi, ki imajo status dijaka ali študenta, pri tem pa je cena vozovnice vezana na število kilometrov.

Tisti, ki so od šole oziroma fakultete oddaljeni med dvema in 60 kilometri, zdaj za mesečno vozovnico odštejejo 25 evrov. Za tiste, ki so od šole oziroma fakultete oddaljeni med 60 in 90 kilometri, mesečna vozovnica stane 35 evrov, za tiste, ki so oddaljeni več kot 90 kilometrov, pa 55 evrov. Subvencionirane prevoze uporablja okoli 70.000 dijakov in študentov.
 

Deli s prijatelji