VARČEVANJE?

»Ministrstva na zalogo« so potrdili, plačal jih bo pa ...

Objavljeno 27. avgust 2014 19.18 | Posodobljeno 27. avgust 2014 19.18 | Piše: STA, T. L.

Odbor za notranje zadeve potrdil povečanje števila ministrstev na 17. Predlog novele je bil sprejet z 10 glasovi za in s petimi proti, državni zbor bo o predlogu odločal na četrtkovi plenarni seji.

Simona Kustec Lipicer.

LJUBLJANA – Večina članov odbora za notranje zadeve je danes potrdila novelo zakona o vladi, ki predvideva 14 ministrstev in vsaj enega ministra brez resorja. Prvopodpisana pod predlog Simona Kustec Lipicer (SMC) je poudarila, da je cilj novele večja učinkovitost dela vlade. V opoziciji so opozarjali, da več ministrstev še ni zagotovilo za boljše delo.

Člani odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo so danes obravnavali novelo, ki jo je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano vodjo poslanske skupine SMC Simono Kustec Lipicer.

Lahko jih bo 17

Vlado bo po novem sestavljalo 14 ministrov in še en minister brez resorja, pri čemer zakon dopušča imenovanje še dveh ministrov brez resorja. Na novo bosta ustanovljeni ministrstvo za javno upravo ter ministrstvo za okolje in prostor. Na slednje se bo preneslo delovno področje okolja. Dosedanje ministrstvo za kmetijstvo in okolje se bo preoblikovalo v ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dosedanje ministrstvo za infrastrukturo in prostor pa v ministrstvo za infrastrukturo.

V razpravi o predlogu novele so sodelovali zlasti opozicijski člani odbora. Večinoma so opozarjali na dodatne stroške, ki bi jih povzročilo povečanje števila ministrstev, pa tudi na določbo, ki dopušča imenovanje še dveh ministrov brez listnice.

Lah o »ministrstvih na zalogo«

Vinko Gorenak (SDS) je ocenil, da bi koalicija morala ravnati ravno v nasprotni smeri, torej v smeri zmanjšanja števila ministrstev, s čimer bi dala zgled državljanom, da je treba varčevati. Opozoril je tudi, da so predlagatelji pri oblikovanju predloga o tolikšnem številu ministrstev izhajali iz primerjav z državami, ki imajo bistveno več prebivalcev kot Slovenija.

Njegov poslanski kolega Tomaž Lisec je dodal, da za povečanje števila ministrstev ni bilo nobene strokovne podlage, Zvonko Lah pa se je obregnil ob predvidena »ministrstva na zalogo«. Nada Brinovšek (SDS) je poudarila, da jo bodo težko prepričali, da sprememba ne bo prinesla finančnih posledic.

Vsaka vlada lahko zakon prilagodi svojim potrebam

Jani Möderndorfer (ZaAB) je poudaril, da ima vsaka vlada pravico, da ta zakon prilagodi svojim potrebam. Sam sicer zagovarja čim manjše število resorjev v vladi, vendar pa je po njegovih besedah bolj pomembno to, ali bo predvidena ureditev delovala. Po besedah Möderndorferja pa je neobičajno, da je predvideno morebitno imenovanje še dveh ministrov brez resorja.

Tudi Francu Trčku (ZL) ni všeč ideja o več ministrih brez listnice, tudi sicer pa se mu predlog novele zdi suhoparen, saj iz imen ministrstev po njegovi oceni ni mogoče razbrati koncepta delovanja vlade. Sam bi predlagal morebitno zmanjšanje števila ministrstev in tudi spremembo njihovih imen.

Več ministrstev ne pomeni boljšega dela

Manjše število ministrstev bi bil boljši zgled državljanom, saj večje število ministrstev ni porok, da bo vlada delovala uspešneje, je dodal Jernej Vrtovec (NSi). Ob tem je opozoril, da bo na novoustanovljenih ministrstvih zaradi organizacijskih aktivnosti pol leta mrtvega teka.

Uroš Prikl (Desus) pa se je na drugi strani zavzel, da se mandatarju Miru Cerarju da priložnost, da ministrstva organizira, kot želi. V Desusu si po njegovih besedah prizadevajo za čimprejšnjo stabilizacijo razmer, k čemur bi prispevalo tudi sprejetje novele.

V četrtek še državni zbor

Članice in člani odbora so predlog novele sprejeli z 10 glasovi za in s petimi proti. Državni zbor bo o predlogu novele odločal na četrtkovi plenarni seji.

Radi bi še samostojno ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo

Medtem pa je v torek skupina raziskovalk in raziskovalcev stranki SMC poslala poziv za vzpostavitev samostojnega ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Do torka ga je podpisalo 179 raziskovalcev, med njimi tudi rektor novogoriške univerze Danilo Zavrtanik in rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič.
 

Deli s prijatelji