PREHITER

Ministrovega audija ujel radar pri 162 na uro

Objavljeno 30. april 2013 10.11 | Posodobljeno 30. april 2013 10.39 | Piše: A. L.

Kazni ne bo dobil, saj je bil na nujni vožnji, so sporočili.

Samo Omerzel, minister.

LJUBLJANA, NOVO MESTO – »Minister se je v petek (19. aprila, op. p.) z modrimi lučkami vozil iz smeri Novega mesta proti Ljubljani. Okoli 7.20 je bil ujet, ko je audi proti prestolnici vozil okoli 160 na uro,« opisuje oseba, ki je novopečenega ministra Sama Omerzela imela v vidnem polju vse od viadukta Reber. Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor odgovarjajo, da je bil minister »19. aprila 2013 med 7. in 8. uro s službenim vozilom, ki ga je upravljal voznik, na nujni službeni poti iz Novega mesta v Ljubljano, kjer je bila za 8. uro zjutraj sklicana nujna in izredna koordinacija v kabinetu predsednice vlade«.

Mimo tovornjakov

»Zaradi zapore avtoceste je bil promet usmerjen na vzporedno regionalno cesto Novo mesto–Mirna Peč, kjer je bil zgoščen promet. V Mirni Peči se je vozilo pri vključevanju na avtocesto znašlo v koloni tovornih vozil s prikolicami in nekaj osebnimi avtomobili. Ker so tovorna vozila zasedala tudi vozni pas in je vožnja potekala izredno počasi s pogostimi zastoji, se je voznik ministra odločil, da uporabi svetlobne signale in tako omogoči ministru, da bi lahko pravočasno prišel na sestanek. Modre luči je uporabil na razdalji približno 200 metrov. Osebni avtomobili, ki so bili v koloni na levem voznem pasu, so se umikali desno in tako omogočili ministrovemu vozilu prehod in nadaljevanje vožnje. Voznik je svetlobne signale izklopil takoj, ko je vožnja postala normalna, in jih ni več uporabil,« na ministrstvu pojasnjujejo uporabo modrih luči.

image
Zakaj lahko minister Samo Omerzel uporablja modre lučke? Ker je varovana oseba. V vozilih, ki prevažajo takšne osebe, pod določenimi pogoji smejo uporabljati modre lučke. Minister je ocenil, da izredni sestanek pri predsednici vlade zadostuje tem pogojem. Mimogrede: ko vozijo z modrimi lučkami, jim ni treba upoštevati pravil in prometne signalizacije, vendar morajo voziti na tak način in s takšno hitrostjo, da ves čas obvladujejo vozilo in da ne ogrožajo drugih udeležencev cestnega prometa ali njihovega premoženja.

Brez kazni za voznika

»Po voznikovih zagotovilih je vožnja potekala v skladu s prometnimi predpisi in v skladu z zgoraj omenjenimi zakonsko predpisanimi določili. S tem, da bi voznik prekoračil dovoljeno hitrost, v kabinetu ministra nismo seznanjeni; če bi do tega prišlo, bo za omenjeni prekršek odgovarjal voznik,« o informacijah, da naj bi se bil ministrov audi ujel v radar, pravijo na Omerzelovem ministrstvu. Naši viru blizu policije so namreč povedali, da je radar fotografiral audija z registrsko številko, ki ustreza Omerzelovemu audiju.

Informacije o radarju so potrdili na policiji: »Lahko vam potrdimo, da so policisti specializirane enote za nadzor prometa 17. aprila 2013 na avtomobilski cesti A/2 s premičnim radarjem ugotovili, da je izven naselja Podsmreka osebni avtomobil LJ ND 313 (audi, s katerim prevažajo ministra Sama Omerzela, op. p.) prekoračil najvišjo dovoljeno hitrost, ki je na tem odseku s splošnim predpisom omejena na 130 km/h. Izmerjena hitrost je bila 162 km/h.« Dodajajo, da so na podlagi posnetkov ugotovili, da gre za vozilo v lasti generalnega sekretariata vlade (GSV). Prekrškovni organ je na podlagi 50. člena zakona o prekrških (ZP-1) začel postopek tako, da je lastniku vozila poslal obvestilo o ugotovljeni kršitvi z zaprosilom, da posreduje podatke o vozniku oziroma imetniku pravice uporabe, ki je v kritičnem času vozil vozilo. 

»Iz odgovora GSV je bilo ugotovljeno, da je vozilo v času kršitve vozil voznik, ki je med vožnjo v tem času na podlagi 101. člena zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) upravičeno uporabljal posebne zvočne in svetlobne znake, saj je opravljal nujen prevoz. Prekrškovni organ je na podlagi tega odločil, da ne bo izdal odločbe oziroma vložil obdolžilnega predloga, saj so v konkretnem primeru podani razlogi, ki izključujejo pregon, kot to določa 4. odstavek 51. člena ZP-1,« pojasnjujejo.


Nespodobne ministrske vožnje

Patrick Vlačič. 14. junija 2009 se je takratni minister za promet Vlačič zapletel v vrsto prometnih prekrškov, na vozilu pa so bile v tistem času nezakonito uporabljene celo modre utripajoče luči. Voznik je z veliko hitrostjo vozil po odstavnem pasu avtoceste in prehiteval stoječo kolono vozil. Minister je bil z voznikom in službenim vozilom ministrstva na poti z Obale v Ljubljano.

Katarina Kresal. 14. marca 2010 ob 12.45 so na avtocesti med Senožečami in Fernetiči zaradi kršitve zakona o varnosti cestnega prometa ustavili vozilo urada za varnost in zaščito GPU. Vozil ga je policist varnostnik. Voznik je bil prehiter. Globa za tovrstni prekršek je takrat znašala 460 evrov in šest kazenskih točk. Prek spletne strani je takratna notranja ministrica sporočila: »Ministrica obžaluje, da njen voznik ni upošteval cestnoprometnih predpisov, ob tem pa poudarja, da njeni varnostniki sicer svoje delo opravljajo profesionalno in korektno. «

 

Deli s prijatelji