FORMULA

Ministrico smo vprašali: Za koliko se bo dvignila minimalna plača?

Objavljeno 19. oktober 2017 15.50 | Posodobljeno 19. oktober 2017 15.50 | Piše: A. L.

Pred dnevi je napovedala dvig minimalne plače.

Anja Kopač Mrak.

LJUBLJANA – Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je napovedala, da se bo minimalna plača prihodnje leto zvišala nad prag revščine. Koliko je to v evrih in od kdaj? Preverili smo – pri ministrici. A konkretnega odgovora ni bilo. Preverite, zakaj.

Išče se formula

Z ministrstva, ki ga vodi, so pojasnili: »Ob usklajevanju zneska minimalne plače v zadnjih dveh letih ter ob nezadovoljstvu obeh socialnih partnerjev, se je izpostavila potreba po vnaprej dogovorjeni formuli za izračun minimalne plače, z namenom prispevati k ustrezni višini minimalne plače, ki bo zagotovila dostojno življenje vsem prejemnikom minimalne plače in večji predvidljivosti pri njenem vsakoletnem usklajevanju.«

Letošnjega 27. junija je odbor DZ Republike Slovenije za delo, družino, socialne zadeve in invalide sprejel sklep, s katerim vladi predlaga, da v dialogu s socialnimi partnerji pripravi predlog formule za izračun minimalne plače, s katero bi zagotovili, da so pri določanju zneska minimalne plače upoštevani minimalni življenjski stroški ter relevantni kazalniki trga dela z namenom prispevati k ustrezni višini minimalne plače in večji predvidljivosti pri vsakoletnem usklajevanju minimalne plače. Pri tem je izhodišče, da neto znesek minimalne plače ne more biti nižji od višine minimalnih življenjskih stroškov (povečane za letno rast življenjskih stroškov).  

Preprečena tudi nesoglasja

»Upoštevaje zadnje izkušnje in sklep pristojnega odbora Državnega zbora RS je ministrstvo pristopilo k pripravi predloga formule za izračun minimalne plače, s katero bi zagotovili, da so pri določanju zneska minimalne plače upoštevani minimalni življenjski stroški ter relevantni kazalniki trga dela z namenom prispevati k ustrezni višini minimalne plače in večji predvidljivosti pri vsakoletnem usklajevanju minimalne plače. Pri tem je izhodišče, da neto znesek minimalne plače ne more biti nižji od višine minimalnih življenjskih stroškov, povečane za letno rast življenjskih stroškov. Jasna in v naprej dogovorjena formula za izračun minimalne plače, ki tudi ne bi terjala spremembe zakonske ureditve in  bi bila sprejeta v dialogu s socialnimi partnerji, bi preprečila negotovost in nepotrebna nesoglasja med socialnimi partnerji ob vsakoletnem usklajevanju minimalne plače,« so pojasnili z ministrstva, ki ga vodi Kopač Mrakova.

Kdaj višja minimalna plača?

Predlog načina upoštevanja vseh zakonsko določenih kazalnikov za določitev zneska minimalne plače je trenutno še v pripravi, usklajevanja s socialnimi partnerji pa se še niso začela: »Vsekakor pa si želimo, da bo formula za izračun minimalne plače dogovorjena še pred naslednjim usklajevanjem minimalne plače,« so dodali.

S spletne strani ministrstva je razvidno, da se minimalna plača usklajuje enkrat letno, velja pa od začetka do konca leta. Trenutno znaša 804,96 evra.

Deli s prijatelji