PRIORITETE V ZDRAVSTVU

Ministrica za zdravje bo spremenila dopolnilno zavarovanje

Objavljeno 17. marec 2014 20.17 | Posodobljeno 17. marec 2014 20.18 | Piše: STA, Mo. S.

Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza intenzivno dela tudi na krepitvi primarne zdravstvene mreže in centralizirani nabavi.

Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza.

LJUBLJANA – Ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza je na današnji novinarski konferenci ob prvi obletnici vlade pojasnila, da je bila ustanovljena delovna skupina, ki bo pripravila izhodišča za centralizirano nabavo za zdravstvene zavode, katerih ustanovitelj je država. Centralizirana nabava po njenih besedah prinaša dvojno korist, po eni strani prihranek zaradi obsega nabavljenih zdravil oziroma medicinskih pripomočkov, po drugi strani pa bo prihranek pri vodenju nabave. Razpise bo vodilo ministrstvo za finance skupaj z ministrstvom za zdravje.

Pojasnila je tudi, da že intenzivno delajo na krepitvi primarne zdravstvene mreže, pri čemer je omenila širitev referenčnih ambulant ter sistemsko ureditev in umestitev učnih ambulant. Prejšnji teden so imeli sestanek s predstavniki družinske medicine, sestali pa se bodo tudi ta teden. Proučujejo možnosti, da bi specializanti družinske medicine postali osebni zdravniki.

Na ministrstvu tudi pospešeno uvajajo informatizacijo zdravstvenega sistema oziroma projekt ter podprojekte eZdravja.

Prevetriti košarico pravic

Glede sprememb zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju se bo prioritetno reševala problematika preureditve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in prevetritve košarice pravic. Trop Skazova pravi, da imajo v grobem že opredeljene rešitve in zanje tudi finančne izračune. V teh tednih bodo pripravljene rešitve še nadgradili s temeljitejšimi finančnimi izračuni in sprejeli dokončno odločitev glede preureditve dopolnilnega zavarovanja.

Ministrstvo pripravlja resolucijo o nacionalnem planu zdravstvenega varstva za obdobje 2014–2020, v sredo pa bodo pripravili strokovni posvet, na katerem bodo razpravljali o obveznem in prostovoljnem cepljenju otrok.

Podpisala pogodbo za jeseniško urgenco

Na področju investicij so za pet urgentnih centrov bile pogodbe podpisane še pred začetkom njenega mandata. Je pa Trop Skazova podpisala pogodbo za urgentni center Jesenice. Za tri urgentne centre (Novo mesto, Slovenj Gradec in Nova Gorica) so postopki javnega naročanja v zaključni fazi. Glede oddelka za hematologijo na UKC Ljubljana ministrica pričakuje, da bo opremljen še pred iztekom pogodbenega roka, to je pred 5. junijem letos.

Deli s prijatelji