PRIMER RADAN

Ministrica vztraja, v UKC pa si niso premislili

Objavljeno 25. maj 2015 10.42 | Posodobljeno 25. maj 2015 10.42 | Piše: STA, T. L.

Danes se izteče rok ministrice Kolar Celarčeve za odstop vodstva UKC Ljubljana zaradi primera Radan.

Fotografija je simbolična. Foto: Matej Družnik

LJUBLJANA – Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je pretekli teden– po razkritju novih podrobnosti v primeru zdravnika Ivana Radana, ki naj bi umoril več bolnikov na nevrološki kliniki – vodstvo UKC Ljubljana in klinike pozvala k odstopu. Čas za to jim je dala do danes. O primeru Radan bo danes odločalo tudi razsodišče zdravniške zbornice.

Razsodišče zdravniške zbornice je februarja, ko se je vedelo le za en primer sumljive smrti bolnika na nevrološki kliniki, Radanu izreklo javni opomin. Policija pa zdaj zdravnika, ki je od preteklega tedna v priporu, sumi storitve 24 kaznivih dejanj, poleg sedmih umorov tudi neupravičenega fotografiranja, omogočanja uživanja prepovedanih drog, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja listin. Dokončne odločitve razsodišča druge stopnje, na primer o odvzemu licence, danes ni pričakovati. Javnost bo o ukrepih zbornice po napovedih njenega predsednika Andreja Možine obveščena v naslednjih treh oziroma štirih tednih.

Na zbornici bo danes tudi sestanek predstavnikov zbornice zdravstvene nege s člani odbora za pravno-etična vprašanja zdravniške zbornice. Tema pogovora – sodelovanje in odgovornost v zdravstvenih timih – je povezana tudi s primerom Radan.

Vodstvo UKC ne vidi razloga za odstop

Med drugim tudi zaradi razkritij o odnosih in načinu dela na kliniki je ministrica Kolar Celarčeva vodstvo bolnišnice pozvala k odstopu. A so iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana že v četrtek sporočili, da ne vidijo razloga za odstop. Če vodilni UKC Ljubljana in nevrološke klinike ne bi odstopili, je ministrica že v četrtek napovedala, da bo v takem primeru od članov sveta zavoda, predstavnikov vlade kot ustanovitelja, zahtevala, naj začnejo postopek ugotavljanja odgovornosti vodilnih, ki so tako ali drugače vpleteni v primer Radan.

Tudi v nedeljo zvečer je strokovni direktor ljubljanskega kliničnega centra Sergej Hojker ponovil, da ne namerava oditi. »Vse odločitve v UKC se sprejemajo s konsenzom, in dokler bom imel podporo UKC, ne bom odstopil,« je dejal v pogovoru za TV Slovenija. Po njegovih besedah je primer Radan namreč tak, da ga ni mogoče povsem izključiti. To je podkrepil z izjavo, da so podoben primer pred kratkim imeli tudi v Veliki Britaniji.

Deli s prijatelji