MIGRANTSKA KRIZA

Ministrica spregovorila o zaprtju slovenske meje

Objavljeno 14. oktober 2015 18.43 | Posodobljeno 14. oktober 2015 18.43 | Piše: Mo. S.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je ponosna na opravljeno delo in pripravljena na morebitni prihajajoči migracijski val.

LJUBLJANA – »Med 17. in 22. septembrom je Slovenijo prečkalo približno 2500 migrantov in mi smo bili zelo dobro pripravljeni,« je ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar ocenila po današnji seji vlade. Ministre je namreč seznanila s poročilom o izvedenih aktivnostih ob prvem prihodu večjega števila migrantov v Republiko Slovenijo.

Zadovoljna je, vsem se zahvaljuje

Povedala je, da smo migrante, ki jim je Slovenija predstavljala tranzitno državo, ustrezno oskrbeli, jih nastanili ter opravili vse ustrezne postopke. Poleg ministrstva je izpostavila tudi vloge policije, uprave za zaščito in reševanje, civilne zaščite, vojske, humanitarnih organizacij in drugih, ki so sodelovali pri migracijskem toku. »Eden od ključnih elementov, ki nam je omogočal, da smo se tako uspešno soočili z migracijskim valom, je bilo tudi uspešno sodelovanje z občinami. Na njihovo sodelovanje računamo tudi v prihodnosti,« je poudarila ministrica. Vsem vpletenim se je za opravljeno delo zahvalila.

image
a:1:{s:11:"description";s:24:"Vesna Györkös Žnidar.";}
 
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar 

Neugodno vreme za šotorišča, treba bo iskati prostor za zidovi

Sicer pa se pristojne službe pripravljajo na morebitne prihodnje obsežnejše migracijske tokove. V zvezi s pripravljenimi kapacitetami je omenila trenutno deževje, zaradi katerega se lahko zgodi, da nekatere kapacitete ne bodo uporabne, zato poskušajo čim več prostora zagotoviti v zidanih objektih. »V primeru novega prihoda večjega števila oseb bomo delovali organizirano in učinkovito, seveda s polnim razumevanje tudi za stiske ljudi, ki prihajajo. Zanje bomo poskrbeli najbolje, kar lahko,« je poudarila.

Po njenih besedah sta prioriteti MNZ in policije zagotovitev nadzorovanega procesa in zagotovitev varnosti prebivalcev Slovenije ob sočasni skrbi za varnost migrantov. Uporabili bodo vse mogoče ukrepe, ki so na voljo. Njihova prioriteta je »ohranitev učinkovitega nadzora meja in obvladovanje situacije, ki zajema tudi nelegalne migracije«.

Bomo zaprli mejo?

Na vprašanje, kaj bodo naredili, če Avstrija zapre mejo, je ministrica odgovorila, da se zavedajo vseh tveganj, ki izhajajo iz nenadzorovanih in množičnih migracijskih tokov. »Vem, kaj to lahko potencialno pomeni za nacionalno varnost RS,« je dodala in ponovila, da bodo izvedli vse ukrepe za zagotovitev nadzora, kateri ukrepi to bodo, pa bo odvisno od varnostne situacije in odločitve vlade. »Razmere v Nemčiji so pomemben dejavnik. Če bo ta spremenila svojo politiko, se bosta temu najverjetneje prilagodili tudi Avstrija in Madžarska in temu se bo primerno prilagodila tudi Slovenija,« je poudarila, a hitro dodala, da je zdaj še preuranjeno govoriti o konkretnih ukrepih in njihovi vsebini. Dejstvo je, da situacijo pozorno spremljajo: »V tem trenutku ne moremo govoriti o tem, da se meja zapira.«

Deli s prijatelji