SPREGOVORILA O IZZIVIH

Ministrica: Slovenska vojska ni dobro pripravljena na vojno

Objavljeno 12. julij 2015 13.15 | Posodobljeno 12. julij 2015 13.15 | Piše: STA, Mo. S.

Ker ima rada operativno delo, ji je ministrovanje bolj pri srcu kot poslansko delo, pravi Andreja Katič.

LJUBLJANA – Andreja Katič obrambno ministrstvo vodi dva meseca, v tem času pa je morala zaradi številnih težav resorja hitro določiti prioritete dela. Mednje uvršča uskladitev zakona o obrambi, ustavitev zmanjševanja sredstev in sprejem srednjeročnega obrambnega programa. Ker ima rada operativno delo, ji je ministrovanje bolj pri srcu kot poslansko delo, pravi.

»Izzivov je veliko, problemi so globoki. Celotnemu sistemu se pozna drastično zmanjševanje sredstev v zadnjih letih. To je pripeljalo do pomanjkanja kadrov, saj se upokojitev ne nadomešča in nastajajo generacijski prepadi,« je ministrica povedala v intervjuju za STA. Kot pravi, je težav več, kot pa se zdi na prvi pogled. Zakon o obrambi je po njenih besedah »popolnoma zastarel, neprilagojen strateškim dokumentom in zato v posameznih delih že skorajda neuporaben«, zato ga je treba prenoviti.

»Slovenska vojska je pripravljena na delovanje v miru«

»Slovenska vojska je pripravljena za delovanje v miru, a s povečanim tveganjem. Ni pa dovolj pripravljena v primeru krize, vojne, kar je posledica velikega zmanjševanja sredstev za obrambo v zadnjih letih. Ne starajo se le vojaki, ampak tudi oprema, saj se v modernizacijo vlaga minimalno, zaradi česar se zvišujejo stroški njenega vzdrževanja,« je poudarila.

Ladja Triglav je v remontu, zato jo bodo lahko šele jeseni poslali na pomoč migrantom in v boj proti tihotapcem, saj je za te naloge že nekaj časa opremljena, bi pa vojska trenutno potrebovala približno 300 novih pripadnikov.

»Varnost imamo za samoumevno«

Odzvala pa se je tudi na nedavno tragično smrt policista. »Meni je zelo žal tudi zaradi vsega, kar se dogaja v policiji. V Sloveniji se žal ne zavedamo dovolj, kaj pomeni varnost, za večino državljanov je še zmeraj samoumevna. Ko bo pa varnosti manj, bo že prepozno. Že pred tem moramo imeti primerno opremo, usposobljene kadre,« je prepričana.

Deli s prijatelji