ODSTOP

Bobnarjeva zapustila dvorano DZ. Golob razkril, zakaj je v resnici prišlo do spora med njima (FOTO)

Znano tudi, kdo bo začasno prevzel notranje ministrstvo.
Fotografija: Robert Golob in Tatjana Bobnar. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Robert Golob in Tatjana Bobnar. FOTO: Črt Piksi

Državni zbor se je danes seznanil z odstopom notranje ministrice Tatjane Bobnar, s tem pa ji je prenehala funkcija. Tudi sicer bo prvi dan plenarne seje minil v znamenju njenega odstopa. Sejo so namreč začeli s poslanskimi vprašanji premierju, ki so se tokrat nanašala na domnevno politično vmešavanje v policijo.

Tatjana Bobnar je stopila pred poslance. FOTO: Črt Piksi 
Tatjana Bobnar je stopila pred poslance. FOTO: Črt Piksi 
Najprej je pred poslance stopila Bobnarjeva. Ta je dejala, da je pred šestimi meseci zaprisegla, da bo delovala v skladu z ustavo in vestjo ter tako tudi ravnala. »Moje vrednote in načela so vseskozi isti in se tudi v zadnjem mesecu niso spremenili,« je dejala. Izpostavila je številne projekte, ki so jih na ministrstvu izpeljali pod njenim vodstvom. Tistim, ki so ji zamerili, da je izpostavila določene nepravilnosti, pa je v zaključku odgovorila z mislijo sodnika Falconeja: »Tisti, ki molčijo in hodijo s sklonjeno glavo, umrejo vsakič. Tisti, ki govori naglas in hodi z dvignjeno glavo, umre le enkrat.«

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je nato dejala, da bo resor notranjega ministrstva začasno prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Bobnarjevi, ki je po nagovoru dvorano takoj zapustila, se je zahvalila za njeno preteklo delo.

Golob razkril, zakaj je prišlo do spora z ministrico

Na poslansko vprašanje, ali je vlada politično kadrovala v policiji, je premier Robert Golob odgovoril, da ne. Zatrdil je celo, da pri 67 zamenjavah v policiji v času njihove vlade nihče iz Svobode ni predlagal niti enega imena, kdo naj bo imenovan oziroma zamenjan. Za vse to naj bi bila po njegovih besedah odgovorna ministrica Bobnarjeva. Tej se je ob tem tudi sam zahvalil za njeno delo v zadnjih petih mesecih in ga označil za »eksemplarično«. Celotna vlada je bila po njegovih besedah ponosna na to, kar ministrica počne.

Golob je razkril tudi, kaj je bilo v resnici jabolko spora med njim in ministrico. Kot pravi, prelomna točka ni bil Boštjan Lindav, kot je ministrica zatrjevala v javnosti. »Točka preloma je nastopila po 21. 11., takrat so bila tukaj poslanska vprašanja. Po šestih mesecih se je sprožilo vprašanje varovanja mene in moje družine,« je dejal Golob in dodal, da se je na ta način politiziralo izbiro, kdo bo varoval njega in njegovo družino. Prav tukaj naj bi se z Bobnarjevo razhajala.

Mahnič: Zakaj ste lagali v državnem zboru?

Žan Mahnič. FOTO: Črt Piksi 
Žan Mahnič. FOTO: Črt Piksi 
Poslanec SDS Žan Mahnič je premierja vprašal, zakaj je na zadnji seji lagal, da na noben način ne sodeluje z Milošem Njegoslavom Milovićem, ta pa prisostvuje na vladnih sestankih in se predstavlja kot vodja varovanja predsednika vlade.

»Nič se nisem zlagal. Nič ne usmerja, nič ne vodi,« je dejal Golob in poudaril, da je bil Milović v preteklosti vodja varnostne službe in skrbel za varnost Janeza Drnovška, svoje delo pa da je dobro opravljal. »Imam vso pravico vprašati za mnenje kogar koli, kakšen je najbolj ustrezen način varovanja mene. Zato smo varovanje prenesli na generalni sekretariat vlade,« je dejal. Kot pravi, je nasvet, da naj si varovanje organizira drugače, vzel resno, ko so med njegovo prvo potjo v Bruselj fotografirali njegova otroka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije