PRIMER RADAN

Ministrica poziva k odstopu celotno vodstvo UKC Ljubljana

Objavljeno 21. maj 2015 17.00 | Posodobljeno 21. maj 2015 17.05 | Piše: Mo. S.

Milojka Kolar Celarc je odločna: ali odstop ali postopek ugotavljanja odgovornih vodilnih.

Kandidatka za ministrico za zdravje Milojka Kolar.

LJUBLJANA – Primer zdravnika Ivana Radana in namigovanja o razmerah na nevrološki kliniki so očitno dosegli vrhunec. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v zvezi s tem namreč vodstvi kliničnega centra in nevrološke klinike pozvala k odstopu.

»Glede na najnovejše dogodke v zvezi z dogajanjem na Kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Nevrološke klinike UKC Ljubljana, zaradi česar je tožilstvo vložilo kazensko ovadbo za sedem umorov zoper zdravnika Radana ter zaradi zadnjih izjav vpletenih, je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc danes pozvala vodstvi UKC Ljubljana in nevrološke klinike, da zaradi objektivne odgovornosti v primeru Radan takoj odstopita,« so sporočili z ministrstva.

Vodstvo UKC Ljubljana se je danes odzvalo na namigovanja o hudih razmerah na nevrološki kliniki. image

Kot je povedala ministrica po seji vlade, bo »v nasprotnem primeru od članov sveta zavoda UKC Ljubljana zahtevala, da začnejo postopek ugotavljanja odgovornih vodilnih v UKC Ljubljana, vpletenih v primer Radan na nevrološki kliniki«. Zaradi novih dejstev je napovedala, da bo podpisala tudi sklep o izrednem strokovnem nadzoru nad dejavnostjo zdravstvene nege v enoti intenzivne terapije nevrološke klinike.

Obžaluje, da je prišlo do nastale situacije, in upa, da gre za osamljen primer. Poudarila je, da »verjame, da zdravniki svoje delo opravljajo skladno s Hipokratovo prisego, zato omenjeni incident ne sme vplivati na zaupanje državljanov v delo zdravnikov«.

Pravijo, da so oni že ukrepali

Ministrstvo za zdravje je do zdaj že ukrepalo, pravijo. Med drugim so že odredili izredno upravni nadzor na oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo nevrološke klinike, in sicer zlasti glede organizacije dela, spoštovanja pacientovih pravic, kakovosti in varnosti izvajanja zdravstvene dejavnosti v širšem pomenu besede. Poleg tega je ministrica pozvala tudi zdravniško zbornico k izvedbi izrednega zunanjega strokovnega nadzora in se v zvezi z zaseženo dokumentacijo obrnilo tudi na policijo.

Deli s prijatelji