NA KOŽO

Ministrica o tem 
že ne bi govorila

Objavljeno 18. september 2015 00.35 | Posodobljeno 18. september 2015 00.36 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Tolažimo se lahko, da se vsa Slovenija le ne bo zgledovala po naši notranji ministrici.

Jadran Vatovec. Foto: S.N.

Predstavniki hrvaške države so zelo jasno povedali, kako razumejo besedno zvezo zagotavljanje pomoči beguncem iz Sirije oziroma migrantom iz Azije. Hrvaški premier Zoran Milanović ni bil samo pomenljiv, bil je več kot pomenljiv! Poudaril je, da Hrvaška sicer ne bo pozabila na humanitarni vidik pomoči migrantom, vendar bo ves čas ravnala zlasti v interesu svojih državljanov in njihove varnosti. Drugič, Hrvaška bo begunce pač usmerjala tja, kamor si želijo.

Oni pa bi radi prišli v Slovenijo in, če bo to (še) mogoče, nadaljevali pot predvsem do Nemčije. Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v saboru zgolj še dodal, da se je glede begunske krize po telefonu slišal s slovensko kolegico Vesno Györkös Žnidar, s katero pa se je menda pogovarjal tudi o možnosti vzpostavitve koridorja, po katerem bi migranti iz Srbije prišli z enega konca hrvaškega ozemlja na drugi ter v Slovenijo. Je k takšnim Milanovićevim in Ostojićevim pojasnilom sploh treba še kaj dodati? Čeprav sta res povedala že vse in (pre)več, je prav, da opozorimo na »podrobnost«, ki je za nas še dodatno skrb vzbujajoča. Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je predvčerajšnjim večkrat (tudi v oddaji Uroša Slaka na POP TV) ponovila, češ da ne ve ničesar o tem, da bi se z Ostojićem kdaj pogovarjala o koridorju čez Hrvaško, po katerem bi lahko migrantski tokovi iz Azije (v povprečju približno pet tisoč migrantov in beguncev na dan) neovirano pljusknili v Slovenijo. Mar to (ne) pomeni, da sta si Milanović in Ostojić vse skupaj izmislila, ker sta se želela predvolilno čim bolj prikupiti hrvaškemu saboru in hrvaškim javnostim? Györkös Žnidarjeva jima tega ni očitala, je pa povedala, da se s hrvaškim kolegom niti ni mogla pogovarjati o koridorju: »Ker bi bilo to v nasprotju s pravnim redom EU.«

Potem je tako ali tako vse v najboljšem redu? Ni, Hrvati bi se najbrž že zaradi tega pogovarjali tudi o tem. Poleg tega je takšno odzivanje Cerarjeve vlade na begunsko krizo, kakršnemu smo bili priča v ministričinem neprepričljivem postavljanju na laž predstavnikov Hrvaške, za nas lahko celo večji problem od množičnosti in nepredvidljivosti migrantskega vala, ki se nam približuje. 

Deli s prijatelji