ODZIV

Ministrica: Naj najprej malo popravim gospoda Kuštrina

Objavljeno 02. marec 2015 21.36 | Posodobljeno 02. marec 2015 16.59 | Piše: Ma. F.

Ministrica zdravniškemu sindikatu Fides, ki ji očita, da z njim sploh ni vzpostavila nikakršnega dialoga, odgovarja, da bo ravno temu namenjen sredin sestanek.

Kandidatka za ministrico za zdravje Milojka Kolar.

LJUBLJANA – V zdravniškem sindikatu Fides napovedujejo stopnjevanje aktivnosti in pritiskov. Opozarjajo, da so dosedanja prizadevanja sindikata za izboljšanje zdravstvenega sistema ostala brez odziva in da pri zdravstveni oblasti doslej ni bilo pripravljenosti na dialog z njimi, piše STA.

V Fidesu opozarjajo, da se v obstoječem zdravstvenem sistemu nobeden ne počuti dobro, ne uporabniki ne izvajalci zdravstvenih storitev.

Potreba po korenitih spremembah

Prepričani so, da je sistem potreben korenitih sprememb. A na predloge strateških usmeritev za izhod zdravstva iz krize, ki so jih pripravili skupaj z drugima zdravniškima organizacijama in so že približno leto dni objavljeni na njihovih spletnih straneh, pri zdravstveni oblasti ni bilo odziva.

Veliko mesecev niti ni bilo zdravstvenega ministra in tudi za zdajšnjo ministrico Milojko Kolar Celarc ne vedo, kaj pripravlja, če sploh kaj, saj z njo ne poteka nikakršen dialog. Datum za sestanek s predstavniki Fidesa se po besedah predsednika sindikata Konrada Kuštrina venomer spreminja in prepričan je, da jim nima ničesar povedati, saj bi sicer do srečanja prišlo.

Za sredo je sicer sklicala sestanek z vsemi zdravstvenimi sindikati. Kuštrin pravi, da se bodo sestanka udeležili, a ugotavlja, da je dnevni red ozko zastavljen, in se boji, da gre bolj za medijsko potezo.

Odziv ministrice

»Naj najprej malo popravim gospoda Kuštrina. Ni res, da sem za sredo sklicala sestanek z vsemi zdravstvenimi sindikati, na delovni sestanek sem povabila tokrat le predstavnike zdravniških sindikatov in zdravniških organizacij, torej prav tiste, ki jih Fides navaja kot tvorce strategije za izhod zdravstva iz krize,« se je odzvala ministrica, ki dodaja, da se je z njimi že srečala. To se ji zdi še posebej pomembno, ker bodo na sredinem sestanku lahko izpostavili svoje predloge, dileme in vprašanja.

Kot je še pojasnila, ministrstvo za zdravje že dejavno sodeluje z zdravstvenimi organizacijami pri pripravi strokovnih izhodišč za oceno zdravniškega dela. Prisluhnili bodo predlogom sindikalnih in zdravniških organizacij. »Kot sem že večkrat povedala, se zavzemam za uvedbo variabilnega dela učinkovitosti. Kot ministrica pa moram po drugi strani skrbeti za finančno stabilnost zdravstvene blagajne, zato mora biti vsaka sprememba dobro premišljena, zlasti ker krize še ni konec.«
 

Deli s prijatelji