VARUHI MEJE

Ministrica hvali: Policija pokazala, da zna braniti schengensko mejo

Objavljeno 21. september 2015 19.00 | Posodobljeno 21. september 2015 19.04 | Piše: STA, M. U.

Cerar: Slovenija ostaja varuh schengenske meje.

Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Slovenija je odgovorna in kredibilna članica EU, policija pa je Evropi pokazala, da zna braniti schengensko mejo, je na seji državnega zbora poudarila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki v prihodnje izpolnjevanje dolžnosti pričakuje tudi od Hrvaške. Varnostne razmere so v tem trenutku zadovoljive, poskrbljeno pa je tudi za policiste, je zatrdila.

Notranji ministrici je vprašanje na današnji seji zastavil poslanec NSi Jernej Vrtovec. Pohvalil je odziv policije na prvi val migrantov, ki je konec tedna prišel v Slovenijo. Zanimalo pa ga je, ali bi bila vlada pripravljena tudi v primeru znatno večjega števila beguncev. Obenem jo je povprašal kako komentira informacijo o nevzdržnih delovnih pogojih policistov.

Györkös Žnidarjeva je v odgovoru med drugim pojasnila, da se na migracijski tok pripravljajo že od lani. Zavedajo se, da gre za različne kategorije tujcev in da je množična zlasti kategorija tistih, ki nezakonito preidejo mejo, za mednarodno zaščito pa ne zaprosijo.

Cerar: Slovenija ostaja varuh schengenske meje

Izziv, ki ga pred Evropo predstavlja begunska kriza, je eden največjih izzivov v naši sodobnejši zgodovini, je prepričan premier Miro Cerar. Znova je poudaril, da Slovenija ne načrtuje vzpostavitve koridorja, pač pa ostaja varuh schengenske meje, pri čemer Cerar pričakuje pomoč EU.

Deli s prijatelji