OB STAVKI

Ministrica: Denarja za stavkajoče zdravnike ne bo

Objavljeno 28. maj 2015 18.33 | Posodobljeno 28. maj 2015 17.15 | Piše: T. L.

Zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc in minister za javno upravo Boris Koprivnikar stavko zdravnikov obžalujeta, denarja za stavkajoče pa ne bo.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

LJUBLJANA – Ob današnji 24-urni stavki zdravnikov, ki jo organizira sindikat Fides, sta se po seji vlade pred medije postavila tudi zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc in minister za javno upravo Boris Koprivnikar. In kaj sta danes sporočila stavkajočim zdravnikom?

Oba ministra stavko zdravnikov obžalujeta, saj gotovo ne koristi zdravnikom, bolnikom in drugim zdravstvenim delavcem. Stavka je legitimna, ni pa upravičena, saj vlada izpolnjuje vse obveze. Vlada ne krši nobenega dela kolektivne pogodbe, ta stavka ne bo plačana, je še enkrat ponovila ministrica. »Ne morem prevzeti odgovornosti za težave, ki jih danes pacienti morda imajo, ker je ta odgovornost na strani sindikata Fides.« 

Koprivnikar pa je dejal, da so zahteve Fidesa nesistemske in nedodelane. Meni, da stavka ni namenjena zahtevi po izpolnjevanju pravic, te pa se izpolnjujejo in zato stavka ni primerna. Plačilo stavke je možno takrat, kadar se kršijo sprejete in veljavne zadeve – to je zakonska določba in prosta presoja, pojasnjuje Koprivnikar.

Plačna nesorazmerja med specialisti drugih usmeritev in družinskimi zdravniki bodo po novem odpravljena, je dejal Koprivnikar.

Deli s prijatelji