GOSPODARSKA

Ministra pošiljata podjetja v beli svet

Objavljeno 16. september 2015 13.25 | Posodobljeno 16. september 2015 13.27 | Piše: Jadran Vatovec

So naša podjetja res potrebovala Svet za internacionalizacijo? Vrednost izvoza bo menda vsako leto večja za še pet odstotkov.

Če bi se tako odločil Karel Erjavec, ki je eden od dveh sopredsednikov sveta, bo ta nehal delovati. (Foto: Aleš Černivec)

LJUBLJANA – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je »skupaj z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom« sklical ustanovno, prvo sejo Sveta za internacionalizacijo (slovenskega) gospodarstva. »Področje internacionalizacije slovenskega gospodarstva je eno izmed ključnih področij delovanja slovenske diplomacije,« je na ustanovi seji pojasnil minister Erjavec in dodal, češ da je prepričan, da bo slovenska gospodarska diplomacija pod okriljem Sveta za internacionalizacijo gospodarstva laže »oblikovala strateške iztočnice za delovanje na področju internacionalizacije s ciljem doseči še boljši servis slovenskemu izvozno usmerjenemu gospodarstvu«. Slovenija na tem področju ta hip že ima dva dokumenta: Program internacionalizacije za naslednje petletno obdobje in Mednarodni izzivi MI 2015-2016, v katerem so določeni ključni kratkoročni cilji in ukrepi politike za spodbujanje internacionalizacije slovenskih podjetij in pridobivanje tujih neposrednih naložb. Oba je Cerarjeva vlada že potrdila. Ministrstvo za zunanje zadeve in gospodarska diplomacija pa usmeritve iz dokumenta Mednarodni izzivi MI 2015-2016 že upoštevata na službenih poteh do netradicionalnih, oddaljenih trgov, v mešanih komisijah za gospodarsko sodelovanje, pri prirejanju poslovno-promocijskih konferenc ipd.

Program že do leta 2020

Minister Počivalšek pa je poudaril, da je bilo sodelovanje med MGRT in MZZ že doslej izjemno pomembno in da ga je zato »v tej luči treba nadaljevati«. Svet za internacionalizacijo gospodarstva je po njegovem mnenju prav gotovo »ena izmed priložnosti za nadaljnje zagotavljanje takšnega sodelovanja«. Vse predvidene dejavnosti, je dejal, so operacionalizirane v dvoletnem akcijskem načrtu MI 2015-2016, kmalu pa naj bi začeli pripravljati tudi že MI 2016-2017. Svet za internacionalizacijo je, skratka, najnovejši med strokovno-posvetovalnimi organi Cerarjeve vlade, ustanovili pa so ga predvsem zaradi še lažjega, še učinkovitejšega zagotavljanja podpore slovenskim podjetjem pri njihovih izvoznih aktivnostih in tujim investitorjem pri vstopanju na slovenski trg. Svet bo, kot so zapisali v sporočilu MGRT za javnost, na svojih sejah obravnaval zlasti tiste zadeve, ki so povezane z izvajanjem politike spodbujanja internacionalizacije, z oblikovanjem in obravnavo strokovnih podlag za sprejemanje usmeritev, ocen in ukrepov za bolj učinkovito delovanje gospodarske diplomacije ter z oblikovanjem predlogov za nadaljnji razvoj internacionalizacije.

In ne smemo prezreti, da je vlada potrdila tudi že Program spodbujanja internacionalizacije do leta 2020. Do leta 2020! Z ukrepi s področja internacionalizacije želi namreč podjetja, še posebno tako imenovane MSP (mala in srednje velika podjetja), spodbujati k razvojnemu prestrukturiranju »z namenom proizvajanja končnih proizvodov ali storitev z višjo dodano vrednostjo«. Tako bi vrednost slovenskega izvoza vsako leto povečali za pet odstotkov, BDP (per capita) vsako leto povečali za dva do tri odstotke na leto in delež izvoza v BDP (per capita) vsako leto za dva odstotka, izvoz na neevropske trge pa bi prav tako vsako leto povečevali za pet odstotkov. Krasno, a ne? Pa ne samo to, s pomočjo predvidene internacionalizacije naj bi število slovenskih izvoznih podjetij vsako leto povečali za 0,5 odstotka, število s tem programom podprtih malih in srednje velikih podjetij vsako leto povečali celo za 50 odstotkov, čiste prihodke, ki jih bodo naša mala in srednje velika podjetja ustvarila na tujih trgih, naj bi vsako leto povečali za 0,4 odstotka itn. Nedvomno všečno in nadvse populistično. Iz ust tako optimističnih krojačev slovenskih novih cesarjevih oblačil v božja ušesa, lahko le rečemo. Kdo pa bo odgovarjal, če slovenskim podjetjem ne bo uspelo uresničiti tako zastavljenih načrtov? Člani Sveta za internacionalizacijo gospodarstva odgovornosti skoraj gotovo ne bodo mogli sprejeti na svoja ramena.



Kdo vse bo sedel na sejah?

Člana sveta za internacionalizacijo našega gospodarstva sta že po funkciji, ki jo zasedata, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ter minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ki mu (svetu) tudi sopredsedujeta. Njuna namestnika in hkrati člana sveta sta prav tako (po en) državni sekretar gospodarskega ministrstva (MGRT) in državni sekretar zunanjega ministrstva (MZZ). Člani sveta so tudi vršilka dolžnosti generalne direktorice Direktorata MGRT za turizem in internacionalizacijo Eva Štravs Podlogar, generalni direktor Direktorata MZZ za gospodarsko diplomacijo dr. Stanislav Raščan, predsednik uprave SID banke mag. Sibil Svilan, pa direktor agencije, pristojne za internacionalizacijo in transnacionalno izobraževanje (TNI), izvršna direktorja nevladnih delodajalskih združenj GZS in OZS. Na seje sveta za internacionalizacijo bodo, ko bodo na njih obravnavali tematiko iz pristojnosti drugih vladnih resorjev, povabili še pristojne resorne ministre. Ad hoc pa bosta sopredsedujoča na seje vabila tudi, na primer, predsednika Slovensko-japonskega poslovnega sveta, predsednika Slovensko-ruskega poslovnega sveta, predsednika Slovensko-italijanskega poslovnega sveta, predsednika Slovenian bussiness Club, predsednika društva Izvozniki.si, predsednika mednarodnega konzorcija Feniks, predstavnika ekonomskih fakultet Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru itn.

 

Deli s prijatelji