NEPOJASNJENO PREMOŽENJE

Minister zanemarja svojo vilo v Zagrebu?

Objavljeno 04. maj 2014 10.43 | Posodobljeno 04. maj 2014 10.44 | Piše: Irena Divković Milanović

Hiša Metoda Dragonje v hrvaški prestolnici ima zaradi zanemarjanja od 2011. novega skrbnika.

ZAGREB – Metod Dragonja, ki je konec februarja prevzel položaj v naši vladi, po naših podatkih še vedno ni povsem razjasnil svojega premoženjskega statusa pri pristojni Komisiji za preprečevanje korupcije. Zanimalo nas je predvsem, ali je prijavil tudi solastništvo nepremičnine na zagrebškem Gornjem Gradu v neposredni bližini prostorov hrvaške vlade in parlamenta.

Kot kažejo hrvaške lastniške knjige, je zdajšnji minister za gospodarski razvoj in tehnologijo z zakonsko partnerico Miro namreč tam vpisan kot solastnik vrta in dela objekta, ki stoji v Ulici Antuna Gustava Matoša 3. Tam stoji pritlična hiša, ki velja za kulturno dobrino Republike Hrvaške, nekateri pa ji pravijo tudi Vila Brdarić. Zrasla je 1843. kot lastniška hiša znanega zagrebškega gradbenika iz prve polovice 19. stoletja Aleksandra Brdarića. Zgodovinska vila, primer pozne bidermajerske arhitekture, stoji na pravokotni, dolgi parceli in ima notranji vrt, na katerega gledajo glavni prostori, medtem ko so preostali obrnjeni proti ulici. Leta 2011 je Mestna občina Zagreb sprožila postopek, s katerim je potem prevzela skrbništvo nad nepremičnino, eno najdragocenejših v prestolnici, da bi preprečila nadaljnje propadanje. Župan Milan Bandić je aprila istega leta podpisal dokument, s katerim je bil zagrebški holding imenovan za začasnega skrbnika zgradbe. Vsak mesec da bo na račun lastnikov, ki so Bojan Boić ter Marija in Petar Đipalo in pa minister Dragonja, vložil dobrih 700 evrov za vzdrževanje ter preostala sredstva, po oceni potrebna za različne sanacije. V dokumentu je zapisano, da zgradbi grozi nevarnost hudih poškodb, ker da ji lastniki ne posvečajo potrebne pozornosti in zanemarjajo varnostna merila ter opozorila.

In kljub nezavidljivemu stanju bi utegnila nepremičnina na tržišču izčrpati celo pol milijona evrov. Lastniške knjige razkrivajo, da sta Dragonjeva solastnika, a je menda po podatkih sodišča iz 2005. kot lastnik stanovanja v pritličju, velikega 155 kvadratnih metrov, vpisan Boić. Zanimivo je, da je ta mož Vjere Šuman, nekdanje tesne sodelavke bivšega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića. Bila je namreč medijska predstavnica v kampanji 2000., potem pa je postala šefinja njegovega kabineta. Šumanova je bila po Mesićevem odhodu omenjena še v aferi glede nakupa poletne vile znane hrvaško-italijanske pesnice Cvijete Zuzorič v Brsečinah pri Dubrovniku. Kamniti dvorec stoji na obali z zasebno plažo, Šumanovo pa je v prestolnici tožila zagrebška podjetniška družina Janjik, ki naj bi ji posodili denar za nakup nepremičnine, a sredstev menda ni nikoli vrnila. Šumanova se je na sodišču branila z molkom, nazadnje pa so jo oprostili obtožb zaradi pomanjkanja dokazov. Pri nakupu tega objekta je navedla zagrebški naslov – Matoševa 3, torej hišo, v kateri sta Dragonjeva solastnika. V dubrovniški vili je vse do prodaje hrvaški družbi nekega izraelskega podjetnika za občutno večji znesek posloval gostinski objekt Ljetnikovac, ki ga je vodil Boić. Ta je z ženo 2007. ustanovil tudi skupno družbo Velova v Dubrovniku, takrat pa je ona za stalni naslov prijavila dvorec, on pa prebivališče na Matoševi 3.

Šumanovi, ki je zdaj glavna urednica časnika Dubrovački vjesnik pod največjo hrvaško medijsko hišo EPH, smo namenili vprašanje o sodni zadevi med njenim možem in zakoncema Dragonja v zvezi z zgodovinsko nepremičnino in o okoliščinah, v katerih se je njen Boić vpisal kot solastnik stanovanja na Matoševi 3, potem ko je zagrebško sodišče 2005 zavrnilo tožbo zdajšnjega slovenskega gospodarskega ministra in njegove žene, prejšnjih lastnikov polovice nepremičnine. Ali so zapisi v zemljiški knjigi sploh pravilni, tako nismo izvedeli, na Hrvaškem so namreč številni sodni in drugi postopki potekali glede na družbene in politične položaje vpletenih. Spomnimo, v obdobju, ko je vodila kampanjo in se utrdila v kabinetu predsednika Mesića, je Šumanova sklenila številna pomembna poznanstva, njen mož pa je dvakrat kandidiral na volitvah v prestolnici, najprej 2001. na listi skrajno levičarske stranke, 2009. pa za HDZ – katerega strogi kritik je bil prav Mesić. Boić se je znašel tudi na seznamu dolžnikov mestu Zagreb, njegova žena nam tako ni zaupala niti, ali je davek povezan z omenjeno nepremičnino.

Slovenski gospodarski minister in žena pa sta tudi lastnika vile v Rovinju in zemljišča v Savudriji prek rovinjske družbe Fridra, ki jo je ustanovila njuna slovenska družba. No, v zagrebški zemljiški knjigi se lastništvo glasi na fizični osebi. Z delom zgodovinskega bisera in kulturne dobrine se torej nista utegnila ukvarjati tako kakor z istrskim premoženjem, minister Dragonja pa nam je prek sekretarke Stanke Ritonja sporočil le, da je o teh zadevah brez komentarja. Upajmo, skratka, da bo minister upravljal gospodarski resor tako skrbno kot premoženje v Rovinju in Savudriji, ne pa kot zgradbo v Zagrebu, ki ji, zapuščeni in zanemarjeni, morebiti grozi celo podrtje.

Deli s prijatelji